Највећи балкански IT стручњак, Љубан Ковачевић изразио је озбиљну забринутост поводом открића која указују на постојање сумњивих про-опозиционих ботова на друштвеној мрежи X а који се повезују са политичком странком ССП – Србија против насиља.
Према доступним информацијама, ови ботови (14.000 корисника) користе платформу X како би симулирале различите индивидуе на друштвеним мрежама, а све то у циљу подривања слободе изражавања и манипулације јавним мнењем., наводи Љубан Ковачевић.

Концепт обухвата стварање ботова који се понашају као различите особе на друштвеним мрежама и пружају подршку опозоционим лидерима, док су сви заправо повезани унутар једне мреже стациониране на једној локацији.

Диверзификација профила: Развијање ботова са разноликим профилима, укључујући различите демографске податке, хобије, интересовања и политичке ставове. Ови профили би симулирали широк спектар људи.

Аутентични интеракциони образац: Ботови би били програмирани да имитирају аутентичне интеракције, одговарајући на тематске дискусије, дељење садржаја, лајковање и ретвитовање, како би стекли што већи утисак стварних корисника.

Разнолики вокабулар и стил комуникације: Ботови би поседовали различите стилове писања, вокабулар и емотивне нијансе како би симулирали јединственост људског израза.

Мрежа стационирана на једном месту: Сви ови ботови би заправо били део једне централизоване мреже стациониране на једној локацији, олакшавајући координацију и контролу.

Адаптација на промене: Алгоритми би се стално прилагођавали на основу промена у друштвеним трендовима, како би одржали аутентичност профила и понашања.

Циљане поруке: Ботови би се користили за ширење одређених порука или стајалишта, циљајући одређену публику како би утицали на друштвене или политичке дискусије.

Важно је напоменути да овакво понашање може изазвати етичке и правне проблеме. Коришћење ботова за манипулацију јавним мњењем може бити у супротности са правилима друштвених мрежа, а у неким случајевима и са законима о приватности и интегритету података.

Ово истраживање сам спровео на основу темељне анализе активности на друштвеној мрежи X.
Овај процес обухвата праћење понашања корисника, идентификацију образаца у интеракцијама, анализу садржаја који се дели и проучавање могућих веза између различитих профила. Алатке и технике анализе података, укључујући рачунарске алгоритме, коришћене су како би се идентификовали потенцијални ботови и њихова повезаност унутар мреже.

Важно је нагласити да сам се приликом истраживања придржавао етичких смерница и закона у спровођењу оваквих анализа.

Оставите Коментар