Многи медији оптужили су руске власти да се у градовима у којима ће се играти утакмице Светског првенства у фудбалу 2018. године масовно убијају пси-луталице и да се у ту сврху троше огромне суме новца, али поставља се питање да ли је то истина или је по среди још једна хајка против Русије.

О том проблему је прва скренула пажњу јавности заштитница права животиња у Русији Јекатерина Дмитријева, која је рекла да су градови-организатори Светског првенства спровели тендере како би се ухватили и потом успавали сви пси-луталице, а уговори су достизали суме од по неколико стотина хиљада долара.

Међутим, након што су се медији заинтересовали за ову тему, многи стручњаци су реаговали након чега је било све теже доказати да ли је заиста овај случај директно повезан са организацијом Светског првенства или је реч о својеврсној „традицији“ која вуче корене још из деведесетих година прошлог века.

Димитријева објашњава да су у многим градовима широм Русије на снази уговори који прописују ликвидацију великог броја паса-луталица, а као пример навела Јекатеринбург, у којем је компанија која је победила на тендеру морала да ухвати 6.000 паса, од којих је 5.500 требало да успава, а остатак врати газдама или преда на удомљавање.

С тим у вези огласила се Државна дума Русије, а посланик Владимир Бурматов рекао је да званична Москва није издавала никакве налоге да се систематично успављују пси-луталице, већ да је реч о одвојеним случајевима на основу одлука коју су локалне власти доносиле самоиницијативно.

Штавише, он је објаснио да је Министарство спорта апеловало да се тај проблем реши хуманим методама, а уколико је у појединим локалним општинама дошло до убијања животиња, онда се ради о одлуци тог градоначелника лично.

Било да је овај проблем повезан са организацијом Светског првенства у фудбалу или не, медији оцењују да је овај проблем широм Русије и те како актуелан, као и да закон о одговорном понашању према животињама и даље није усвојен, иако је на скупштинску расправу предат још 2010. године.

Извор: sputniknews.com