Ако Запад не одустане од политике усмерене на стварање војних претњи Русији уследиће одговор, упозорио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов, који је позвао НАТО да предузме хитне акције по питању безбедносних гаранција.

– Нико не треба да сумња у нашу одлучност да штитимо своју безбедност. Све има границе. Ако наши партнери наставе да конструишу војно-стратешку стварност која угрожава постојање наше земље, бићемо приморани да и ми ударамо тамо где су најрањивији. Дошли смо до тачке када више немамо где да се повучемо – наводи се у чланку Антонова, објављеном у листу „Форин полиси“.

Kако је истакао, „војно освајање Украјине од стране држава-чланица НАТО-а представља егзистенцијалну претњу по Русију“.

– Наше акције су задале ударац плановима за даље напредовање према границама Русије – оценио је Антонов.

Потребне хитне акције

Према његовим речима, „упузавање“ НАТО-а у Украјину драстично повећава претње по безбедност Русије, јер се стварају изгледи за распоређивање ракетних система и другог дестабилизујућег наоружања у тој земљи. Стога су Русији и НАТО-у неопходне хитне акције за нормализацију безбедносне ситуације.

– Треба да буде обновљен принцип једнаке и недељиве безбедности. То значи да ниједна држава нема право да јача своју безбедност на рачун безбедности других. Уз постојање политичке воље то се лако може урадити израдом озбиљних дугорочних правних гаранција безбедности – истакао је дипломата.

Русија, према речима Антонова, жели да има сигурност у будућности и стога је неопходно да се САД и друге земље НАТО-а обавежу да неће распоређивати наоружање које је угрожава на територији земаља које граниче са њом.

Европска безбедност на раскршћу

Такође је истакао да су руски нацрти безбедносних гаранција објављени како би се избегле несавесне спекулације.

– Ти предлози не угрожавају безбедност САД и њихових НАТО савезника. Напротив, стварају услове за смањење напетости у Европи, успостављање поверења и интензивирање сарадње у циљу решавања глобалних изазова – казао је Антонов.

Дипломата је констатовао да се европска безбедност налази на раскршћу, а даљи развој догађаја зависи од спремности Запада за дијалог.

– Покушаји ‘мућења’ с циљем да се ‘изврти’ преговарачки процес су контрапродуктивни – поручио је он.

Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.

Оставите Коментар