Заменик председника Удружења бивших припадника ОВК Насим Харадинај упозорио је америчког амбасадора у Приштини Грега Делавија да води рачуна о томе шта говори.

Фото: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Харадинај је упозорио америчког амбасадор да пази шта говори посебно када је реч о некадашњим командантима ОВК-а, које је оптужио за ратне злочине.

Поводом изјаве Делавија да су неки од команданата ОВК починили злочине, Харадинај је рекао да је Делави „губитник који својим изјавама крши сва правила и одговорности које има један дипломата“.

Харадинај га је назвао и „пајацем“.

„Ако Делави има било какав доказ нека се појави као сведок на суду“, рекао је Харадинај.

Он каже да Делави посланике у Скупштини самопроглашеног Косова „постројава као да су његови војници у бази Гвантанамо, док у парламент улази као у кућицу за псе“.

„Они који су покренули иницијативу за укидање Специјалног суда примениће и друге мере“,запретио је Харадинај.

Он је навео да друге дипломате „раде свој посао“ и не испољавају моћ као Делави који својим ставовима „не огрожава односе Косова и САД, већ само односе Косова с Делавијем“.

„Грег Делави је најгора слика САД. Не извињавам се за те изјаве. Када се он извини за напад на парламент, ја ћу се њему извинити. Ко је он да се ја извињавам? Немам разлога да се извиним“, рекао је Харадинај за Клан Косова.

Весељи: Специјалног суда ће бити

Председник Демократске партије Косова и косовског парламента Кадри Весељи рекао је данас да ће Специјалног суда бити и да он неће дозволити изненађења и једностране потезе који могу да доведу у питање партнерство са САД и ЕУ. Весељи је рекао да је суд „неправда“, али ће га ипак бити.

Коха диторе примећује да изгледа да Харадинај не жали због својих коментара, иако су његову изјаву осудили косовски премијер Рамуш Харадинај и председник косовског парламента Кадри Весељи и дистанцирали се од ње.

„Никад се не извињавам, већ сам дао своје мишљење. Осећао сам се увређено када је Делави ушао у парламент и тако поступио. Ово је у ствари кршење устава“, рекао је Харадинај за онлајн издање Коха диторе.

Делави је претходно упутио „последње упозорење“ тројици албанских политичких лидера на Косову у вези са намером да укину Специјални суд за ратне злочине које је на КиМ починила тзв. Ослободилачка војска Косова, уз поруку да ће се, у том случају, суочити са одређеним последицама.

Извор: mondo.rs