Амерички Стејт департмент позвао је данас све савезнике и партнере да одустану од трансакција са Русијом које би могле да доведу до увођења санкција. Санкције би бил уведене по Закону о супростављању америчким противницима кроз санкције (ЦААТСА).

Тако је Стејт департмент одговорио на питање Гласа Америке шта мисли о испоруци првог дела руског противваждушног ракетног система „Панцир С-1“ Србији.

  • У разговору са високим владиним званичницима више пута смо изразили забринутост због куповине руске војне опреме од стране Србије, укључујући и куповину система Панцир С-1 – навео је портпарол Стејт департмента.

Из Европске уније је претходно саопштено да је за напредак на путу евроинтеграција, „потребно да Србија усагласи своју спољну политику са спољном политиком Европске уније, у складу са преговарачким оквиром“.

  • Влада Србије је интеграцију у Европску унију означила као стратешки приоритет државе. Очекујемо да се Србија понаша у складу са обавезама које је преузела – саопштио је Петер Стано, портпарол високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ Жозепа Бореља.

Договор о куповини руског ракетног система „Панцир С-1“ Србија и Русија су постигле током заједничке војне вежбе „Словенско братство“ одржане октобра 2019.

Подсетимо, и НАТО се у понедељак огласио руском оржју у Србији, наводећи да набавке у области одбране су национална одлука и Србија има право избора.

То је био одговор Алијансе на питање Радија слободна Европа о испоруци руског противваздушног ракетног система „Панцир С-1“, који је Србија купила на основу споразума из 2019.

  • Србија има право да слободно бира своје политичке и безбедносне аранжмане. НАТО и Србија су блиски партнери и ми смо посвећени јачању нашег партнерства са Србијом, уз пуно поштовање њене политике неутралности – наводи у саопштењу НАТО.

Leave a Reply