Претходних дана је више медија објавило да Европски парламент (ЕП) неће упутити посматрачку мисију за надгледање парламентарних и локалних избора у Црној Гори, заказаних за 30. август, при чему је као кључни разлог наведена нестабилна епидемиолошка ситуација.

Међутим, од кругова добро упознатих са ставовима бриселских институција, сазнали смо да је пандемија коронавируса у овом контексту искоришћена само као изговор, те да у Бриселу постоји озбиљно незадовољство недостацима црногорског изборног законодавства, које упркос помпезним најавама у протеклом периоду није у битнијој мери измењено, и са тим повезаним очекиваним неправилностима током избора. Наиме, званичници Европске уније (ЕУ) су уверени да ће и предстојећи изборни процес у Црној Гори бити обележен великим бројем “фантомских” бирача и куповином гласова од стране владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) и њених коалиционих партнера, и стога је донета одлука да се црногорском режиму пошаље јасна порука о незадовољству Брисела неупућивањем посматрачке мисије ЕП.

Имајући то у виду, очекивано повезивање недоласка посматрачке мисије са наводном испуњеношћу демократских стандарда од стране црногорског режима, иначе самомпрокламованог “апсолутног лидера” у процесу евроинтеграција (који притом може да се “похвали” са свега три затворена преговарачка поглавља), може се у старту отписати као ноторна лаж.

Демократској јавности, али и свим слободољубивим грађанима Црне Горе, ма које страначке и идеолошке оријентације били, преостаје да се надају да одлука о неупућивању посматрачке мисије ЕП представља први озбиљнији наговештај промене односа бриселских званичника према црногорском режиму, али и да на предстојећим изборима дају свој допринос промени режима.

Оставите Коментар