Влада Србије на данашњој седници донела је додатне мере ради спречавања појаве ширења и сузбијања заразне болести ЦОВИД-19 (коронавирус), према препорукама наших епидемиолога и у складу са препорукама Светске здравствене организације.

Уводи се привремена забрана уласка у Србију за стране држављане који долазе из подручја са интензивном трансмисијом корона вирусом. То се односи на особе које су боравиле у Италији, појединим провинцијама Републике Кине, Јужне Кореје, Ирана и деловима Швајцарске.

Такође је уведена препорука за стриктно поштовање забране путовања запослених у систему здравствене и социјалне заштите у Републици Србији у земље са интензивном трансмисијом ЦОВИД-19 као и жариштима епидемије.

Ову ситуацију је наше здравство спремно дочекало, предузимајући све неопходне мере како би број заражених био што мањи. Захваљујући правовременој и одговорној реакцији нашег здравственог система број оболелих од корона вируса у Србији је четири.

Нема места паници и забринутости јер је Србија од самог почетка реаговала одговорно и појачала контролу на граничним прелазима, посебно на аеродромима. Поштују се инструкције Светске здравствене организације као и препоруке наших епидемиолога који су се деценијама едуковали за овакве епидемиолошке ситуације, а поједини од њих су имали и лично искуство у поступању у сличним ситуацијама.

Влада Србије позива грађане да искључиво прате савете струке. Министарство здравља Републике Србије са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, мрежом завода за јавно здравље и надлежним здравственим установама прати епидемиолошку ситуацију изазвану новим корона вирусом у Републици Србији и свету и сходно новим сазнањима и препорукама Светске здравствене организације издаваће обавештења за јавност и упутства за поступање здравственим установама и другим надлежним органима и институцијама.

Оставите Коментар