Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је, после седнице Савета за националну безбедност, да су четири државе повукле признање Косова.

„Као министар спољних послова данас сам председнику Вучићу уручио дипломатске ноте четири државе које су повукле признање Косова. Савет за националну безбедност овластио је председника да сам процени када ће са именима тих држава изаћи у јавност“, рекао је Селаковић.

Овим гестом, како је поручио Селаковић, Србија жели да дâ шансу државама чланица Савета Европе да у јуну не покрену поступак пријема Косова у ову организацију.

„Тиме желимо да покажемо нашу спремност да разговарамо и да до решења долазимо кроз дијалог, а никако унилатерално“, рекао је Селаковић.

Такође, Селаковић је пренео да су наше обавештајне службе дошле до сазнања да најмање две велике државе раде на пружању озбиљне логистичке подршке Приштини у кампањи за нова признања, као и за заустављање кампање Србије за повлачење признања.
Селаковић је поручио да ће влада наставити жестоко да се бори и ради на отпризнавању једнострано проглашене независности Косова и да ће се у тој борби руководити државним и националним интересима.

„Србија се налази у веома тешкој ситуацији, наша држава изложена је страховитим притисцима, да прихватимо нарушавање територијалног интегритета наше државе, да прихватимо рушење међународног јавног права и поретка на своју штету“, рекао је Селаковић.

„Пошто су неки говорили противно и доводили у питање председникову аргументацију по питању важења Вашингтонског споразума, у обавези сам да укажем да је Влада САД кроз саопштење Стејт департмента поводом прве годишњице Вашингтонског споразума јасно ставила до знања да САД сматрају тај споразум и даље важећим и кроз то саопштење су позвали и Београд и Приштину да споразум поштују“, казао је Селаковић.

Како је навео, предајом формалног захтева за пријем тзв. Косова у Савет Европе, Приштина је показала да не поштује тај споразум и дату реч, као ни став државе која је била домаћин постизања споразума и учествовала у њему.

Селаковић је истакао да је Приштина јасно показала да нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога већ да се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ.

„Пред нама су бурни и важни дани, председник очекује посету председника Европског Савета Шарла Мишела, најављено је и одржавање конференције о Западном Балкану 23. јуна чији ће домаћин бити Емануел Макрон. Затим следе веома важни преговори који се тичу цене гаса са Русијом, а уз све то и наша дипломатска борба за заштиту наших државних и националних интереса“, додао је Селаковић.

Подсетимо, седница Савета за националну безбедност одржана је поводом одлуке Приштине да затражи чланство у међународној организацији Савет Европе.

Оставите Коментар