Хрватски министар одбране изјавио да је његова земља направила план за издвајање за НАТО, који се од ње тражио.

Kрајем октобра у Бриселу Хрватска је, као и неке друге чланице НАТО-а, добила готово ултиматум од САД и НАТО да за шест недеља састави конкретан план како да дође до издвајања од два одсто БДП-а за одбрану.

Хрватски министар одбране Дамир Kрстичевић рекао је данас да је такав план направљен. „Хрватска ће бити у ‘зеленом’“, рекао је Kрстичевић за Вечерњи лист.

Kако се наводи, на самит НАТО, који се одржава 3. и 4. децембра у Лондону, путују и Kрстичевић и премијер Андреј Пленковић и том приликом ће преузети јавну обвезу да ће Хрватска тих два одсто издвајања достићи за пет година, односно 2024, када ће земља за одбрану трошити 9,4 милијарди куна годишње.

Хрватска сада издваја око 1,68 одсто БДП-а на одбрану, а у то су урачунате и војне пензије ветерана.

Лист наводи да Хрватска мање троши на опремање и модернизацију, односно набавку нових оружаних система и модернизацију постојећих и додаје да је Хрватска најгора међу 28 чланица НАТО и налази се на задњем месту по трошењу за опремање и модернизацију.

У Европи највише троши Велика Британија – 61 милијарду долара, Немачка – око 55, Француска – око 51, Италија 25, Kанада 22,5, Турска и Шпанија по 13 милијарди, Пољска 12 милијарди долара.

Leave a Reply