Политиколог Ростислав Ишченко указао је на главну улогу коју ће Москва преузети у решавању сукоба који се поново разбуктао у Закавказју.

Изненада распламсани оружани сукоб између Азербејџана и Јерменије, чија је тежина постала упоредива са активном фазом борби у Донбасу, привлачи све већу пажњу.

Политиколог Ростислав Ишченко узео је учешће у овој осетљивој теми. Тако је у интервјуу за ФБА „Економија данас“ експерт истакао да се у овој ситуацији Москва неће заузети за било коју страну, ограничавајући се на улогу посредника, већ ће учинити све напоре да реши следећу опасну ситуацију која је настала на постсовјетском простору.

„Мешање Русије у нови сукоб у Kарабаху биће ограничено на посредовање, све док постоји могућност договора између страна“, рекао је Ишченко.

Истовремено је указано у ком случају ће Русија употребити силу у сукобу између Јерменије и Азербејџана:

“У случају претње да се пробије одбрана Јерменије и уласка азербејџанских трупа на њену територију, Руска Федерација ће употребити потребну силу за заустављање рата”.

Поред тога, политиколог је указао на могућност употребе руских трупа у случају мешања трећих земаља у сукоб.

Дакле, ако Турска покуша активно да учествује на страни Азербејџана, то се може сматрати директним нападом на државу чланицу ОДKБ.

У таквој ситуацији Москва има легитиман разлог да испуни своје обавезе да заштити свог савезника у уђе у рат са Турском.

Обзиром да је Турска већ на два ратишта конфронтирана са Русијом и то у Сирији и Либији, у овом случају Турска има велике шансе да директно осети на својим леђима сву моћ руског оружја.

Оставите Коментар