Министар безбедности БиХ, Фахрудин Радончић, изјавио је данас да та држава није спремна за талас миграната са Блиског истока и да нема разлога да БиХ не постави војску на своје границе, као што то чине друге земље.

Радончић је рекао да нико у Европској унији ко не располаже веома организованом и моћном цивилном заштитом, полицијским структурама и граничном полицијом, није спреман за прихватање таласа од неколико милиона избеглица.

– Једино уколико земље Европске уније понуде јединствен одговор, а мислим и видим да хоће, можемо зауставити такав прилив миграната који је практично искориштен као једна до сада невиђених борби живим људским тијелима да се врши пресељавање људи с једног континента на други у циљу остваривања појединих ратних циљева – рекао је.

БиХ, истакао је, није спремна да дневно прими по 10.000 миграната.

– Знате и сами да се тешко носимо с бројем од неколико хиљада миграната који су стално ту. Очекујемо да ће земље Европске уније бити веома одговорне и чврсте у свом одговору те да нећемо имати ситуацију да се подручје нашег региона сматра делом који не занима Европску унију. Одговор мора бити свеевропски, снажан и очекујем да ће то тако и бити – рекао је Радончић.

Након што су, како се наводи, Србија и Хрватска најавиле ангажовање војне снаге на границама Радончић је рекао да нема ништа против постављања војске и на границе БиХ.

– Нужда закон мења. Ми имамо легитимно право да у одбрани свог суверенитета, свог начина живота и грађана искористимо све потенцијале. Уколико друге државе на своје границе постављају војску, не видим ниједног озбиљног разлога да то не уради и БиХ – рекао је Радончић.

Додао је да БиХ може да користи Оружане снаге и у логистици када је реч о шаторима, цистернама с водом, тоалетима, да би се направила одређена насеља.

 Али, у тако веома лошем сценарију по БиХ, мислим да би Председништво БиХ требало да има једин став да треба извести Оружане снаге БиХ на границе – закључио је Радончић.

Оставите Коментар