После почетка масовних протеста у Kазахстану, који су прерасли у нереде и погроме, одмах нам пада на памет фраза руског председника Владимира Путина, изговорена пре две године.

Почетком октобра 2019. председник Kазахстана Kасим-Жомарт Токајев и руски лидер Владимир Путин састали су се на пленарној седници дискусионог клуба Валдај.

Тада је шеф централноазијске државе указао на важност нуклеарног разоружања и потврдио посвећеност свету без нуклеарног оружја.

Осим тога, Токајев је рекао да присуство таквог оружја у савременом свету није апсолутна гаранција ни безбедности ни економског благостања.

Према његовом мишљењу, много је важније посветити више пажње привлачењу страних инвестиција, као и одржавати добре партнерске односе са другим силама.

Путинов одговор на ову изјаву пре две године је схваћен као шала, али се почетком 2022. тих пет речи руског председника може назвати пророчким.

„Тако је мислио и Садам Хусеин“, рекао је тада Владимир Путин.

Напомињемо да су 2. јануара у Западном Kазахстану избили протести који су се брзо проширили широм земље.

Незадовољство народа изазвала је одлука власти да удвостручи цене моторног горива. У нади да ће смирити јавност и угушити протесте, казахстанске власти су снизиле цену ЛНГ-а, а шеф државе је чак најавио оставку владе.

Ипак демонстранти настављају да организују нереде, нападају полицајце и стратешки заузимају важне објекте.

У целој земљи уведено је ванредно стање. Неки стручњаци у ономе што се дешава виде траг западних обавештајних служби.

Оставите Коментар