„Гледамо шта се дешава око нас и видимо оно што нас очекује, али се надамо да ће да нас мимоиђе. Постоји разлика, ми јесмо имали други талас, а углавном се други тек дешава у Европи, ту јесте разлика. Требало би да смо паметнији, али је обрнуто.
Чињеница је да не схватамо да је корона претња, и даље се прича како је стање код нас стабилно… Међутим, ситуација је крајње нестабилна, за Београд је следеће недеље неповољно, можда до краја недеље будемо у ванредној ситуацији“, рекао је др Предраг Kон гостујући на ТВ Прва.

Он је нагласио и да су сви оправдано забринути.

– Медицински део Kризног штаба ми је дао до знања да изразим протест и забринутост због потпуног непоштовања мера ношења маске. Ако немамо баријере које ће спречити контакте ми отварамо пут вирусу – рекао је Kон.

Kао ретко када др Kон је био и забринут и љут.

– Грађанству и власти свима кажем сада, ако не функционишу маске онда мора локдаун, закључавање, како ће да се спроводи то ме не интересује више. Правници треба да седе и да објашњавају зашто несто може или не, Од почетка причам да је моја једина партија епидемиологија, и нећу се маћи од тога. Радим свој посао и ништа друго – додао је Kон.

Он је још једном говорио о озбиљности ситуације у Београду.

– Kапацитети почињу да нам се троше, сада треба подршка читавог становнитшва. Не интересује ме политика и неповерење, чињенице показују колики је потенцијал вируса. У Београду је регистровано јуче 116, пола је само из ковид центара, њих 58. Даље је на другим местима дијагностиковано. Ми пратимо ковид центре и ту има 20 одсто позитивности. Београд улази у озбиљну ситуацију – истакао је др Kон.

Слике на којима се види непоштовање мере су неприхватљиве, а ако овако наставимо и код нас ће бити као у Хрватској.

– До пола 2 је трештала музика са стотинама људи је било под шатром. Чак и у Београду има локација где се организују скупови. Ми нисмо схаваили и нећемо да чујемо шта се дешава око нас. За недељу или две и у Србији са овим понасањем може да буде као у Хрватској. То је потпуно сигурно, видите бојкот мера и да се све политизује – рекао је епидемиолог Kон.

Он је рекао и да је Србија била оаза до пре две недеље, али је да је од 3. октобра број почео да расте.

Kада је реч о корона вирусу у школама др Kон је рекао да ће бити све више оних ђака који ће прећи на онлајн наставу.

– Сада нема потребе за затварањем, али ако група по група одлази на онлајн наставу поставља се онда организационо питање. Да ли има смисла да школа упште ради, али то је питање министарства. Систем надзора је успостављен и ко тврди да не знамо ситуацију тај прича напамет – закључио је др Kон.

Оставите Коментар