После масовних протеста и јавног апела Српске Деснице и Мише Вацића председнику Србије Александру Вучићу да повуче Закон о експропријацији, управо је тај закон и повучен.

Влада Србије је на данашњој седници донела ту одлуку и из скупштинске процедуре повукла Закон о експропријацији, који је Скупштини Србије на поновно одлучивање вратио председник Александар Вучић. На истој седници Влада је предложила измене и допуне Закона о референдуму.

„Влада Републике Србије направиће анализу да ли су неопходне измене и допуне Закона о експропријацији и, уколико се констатује да је Закон нужно променити, учиниће то уз широку јавну дебату у коју ће бити укључена стручна јавност, струковна удружења, представници привреде и цивилно друштво“, саопштила је Влада Србије.


На истој седници, влада је предложила Народној скупштини измене и допуне Закона о референдуму и народној иницијативи, у члановима 7, 20, 43 и 44. Поменути чланови односе се на оверу потписа, представнике овлашћеног предлагача у органу за спровођење референдума и на рок за поновно расписивање референдума.

У предлогу владе укида се такса за оверу потписа, омогућава се да представници овлашћених предлагача буде део органа за спровођење референдума. Такође, према предлогу неће бити могуће расписати референдум о истом питању у року краћем од четири године као и да Скупштина Србије у року од четири године неће моћи да донесе одлуку другачију од оне која је потврђена на референдуму.

Оставите Коментар