Преступна 2020. година донела је нашој цивилизацији много проблема економске, климатске и биомедицинске природе. Нема сумње да ће човечанство трпети пследице тога.

Врло је занимљиво знати две ствари: коначну цену која ће се морати да плати за одређене одлуке и правац развоја светске заједнице који ће преовладавати после кризе.

Професор са Kалифорнијског универзитета Џаред Дајамонд већ дуги низ година спроводи истраживање на пресеку дисциплина као што су географија, биологија, физиологија и социологија.

Његово последње популарно научно дело било је посвећено томе како се људи носе са кризом и променама, темељно анализирајући највеће кризе у различитим земљама.

Професор је у мају ове године изразио мишљење о тренутној ситуацији у свету. Научник из САД-а идентификовао је три основна услова за превазилажење кризе: препознати њено постојање, преузети одговорност за донете одлуке и користити најбоље праксе у кризним ситуацијама.

Занимљиво је да под глобалном кризом он не мисли на пандемију, већ на комбинацију претњи по животну средину и недостатак ресурса. Уверен је да је ово озбиљнији проблем за човечанство.

Он каже да КОВИД-19 може постати прилика за уједињење земаља ради решавања глобалних проблема, својеврсни центар уједињења. То подразумева две опције за развој наше цивилизације:

  1. Земље препознају потребу за „тимским радом“ и заједно раде на стратегији за превазилажење глобалне кризе користећи одговарајуће најбоље праксе.
  2. Наставак “повлачења конца” од стране појединих земаља, ускраћујући важне информације и технологије како би стекли предност у односу на остале.

Професор каже да ће се у наредних шест месеци утврдити будућа судбина човечанства. Ако догађаји почну да се развијају према другом сценарију, дугорочно се све може завршити врло лоше.

Оставите Коментар