Председник Бошњачког националног вијећа Сулејман Угљанин рекао је на конференцији за новинаре да „српска држава за Бошњаке у Србији представља геноцидну творевину, са неприхватљивим именом и начином организације“.

Угљанин је навео да се помињањем „српске државе“ врши дискриминација над свима који не припадају већинском народу, те да се БНВ труди да се уставним променама Бошњацима дâ статус државотворног и конститутивног народа у држави Србији.

Према његовим речима, у уставним променама требало би да се „Санџаку обезбеди статус покрајине, односно средњи ниво власти“.

„У том контексту такође инсистирамо на ревизији акционог плана за поглавље 24 у оквиру преговара Србије са ЕУ и мањинског акционог плана. То су кључне ствари на којима ми радимо“, казао је Угљанин.

Како је навео, о положају Бошњака у Србији говорио је „због чињенице да су у протеклих 28 година државни органи Србије учинили све што је било у њиховој моћи да протерају Бошњаке са ових простора и да им обесмисле живот“.

У то је, каже, била укључена и полиција Србије у време Слободана Милошевића, а да се стање није променило, оптужује даље Угљанин, говори реаговање српске полиције и министра после догађаја од 30. септембра у Тутину, као и нереаговање на поступке Муамера Зукорлића.

Извор: iskra.co

--