Председник Бошњачког националног вијећа Сулејман Угљанин изјавио је данас у Новом Пазару да Александар Вучић није председник нити представник Бошњака из Санџака, да је Вучић „инспиратор злочина над Бошњацима у Сребреници и Kукуровићима“, да Ана Брнабић није премијер грађана Санџака.

Угљанин је позвао СБ УН да на дневни ред стави „претње изречене Бошњацима од стране Ане Брнабић“ и да ће СБ УН бити одговоран за „неки нови злочин над Бошњацима“. Угљанин је говорећи о отказаној посети Беџета Пацолија Новом Пазару рекао да је то – „непријатан догађај у коме су српски државни органи и министар војске која је годинама вршила злочине, изрекли опасне пријетње бошњачком народу у Санџаку и његовим представницима“.

– Ми кад би били држава ја бих данас признао Kосово. Али, нисмо држава – рекао је Угљанин.

– Један фактор у Санџаку је БНВ а други привремени органи Србије са српским предзнаком. Ана Брнабић није бошњачки премијер, нити Дачић нити Вулин, они заступају Србију у остатку Србије, изван граница Kосова. Имамо равноправан однос. Бошњаци су аутохтон народу Санџака и део бошњачког корпуса. Бошњаци су остаци преживелог бошњачког народа над којим је извршен геноцид у Сребреници, и на другим местима – рекао је Угљанин.

Председник БНВ дода је да је „за злочин у Сребреници Србија проглашена кривом одлуком међународних судова“.

– Србија није расветлила ни један од злочина над Бошњацима у последњих 28 година. Актуелни председник Србије Александар Вућич је инсипратор злочина над Бошњацима у Сребреници у Санџаку и на Kосову, изјавама 100 Бошњака а једног Србина. Српски народ бира привремене органе Србије који могу да се крећу до граница Kосова. То су привремени органи док се не заврше разговори између Kосова и Србије, између Бошњака и власти у Београду – рекао је Угљанин.

Он је дода да „нико из БНВ није позвао директора школа на неку седницу, и да Ана Брнабић треба да се извине директорима и бошњачком народу“.

– Српске оружане снаге су објективна и реална пријетећа сила за Бошњаке, непријатељска сила за Бошњаке. Јер је држава Србија проглашена кривом за злочине геноцида. Немој да српски председник брине о Бошњацима, Бошњаци о којима је бринуо завршили су у Сребреници, 8.372 њих. Српски привремени органи са српским предзнаком су по нашем мишљењу легитимни представници српског народа и могу са нама да разговарају о нашим будућим односима. Они нису наш премијер, наш председник државе, наши посланици, они то нека избију из своје главе. Позивам ЕУ, ОЕБС, СБ УН да хитно размотре изречене пријтење и реалне опасности по Бошњаке. Ако се ново зло деси Бошњацима они ће бити одговорни. Позивам СБ УН да ставе на дневни ред пријетње изречене Бошњацима – рекао је Угљанин уз позив „ЕУ да хитно организује разговор између представника бошњачког народа у Србији и представника српских власти да решимо наше односе!.

Kоментаришући изјаве Зукорлића, Љајића и председника Србије поводом доласка Пацолија Угљанин је рекао да „грађани бошњачке националности који су у служби владе Србије причају како им се диктира, а да „они који су на власти у Србији данас, каријеру су градили на тези 100 Бошњака за једном Србина“.

Извор: Дневна Газета

--