Суд у Венецуели осудио је два бивша припадника америчких специјалних снага на 20 година затвора због учествовања у неуспелом нападу на плажи чији је циљ свргавање председника Николаса Мадура, објавили су тужиоци.

Бивши припадници Зелених беретки Лук Денман и Ајран Бери признали су да су учествовали у операцији 4. маја коју је водио трећи бивши припадник војске САД, који је, међутим, остао у Сједињеним државама, објавило је у петак тужилаштво, преноси АП.

„Операција Гидеон“ покренута је из импровизираних кампова за обуку у суседној Колумбији и у њој је погинуло најмање осам побуњеничких војника док је укупно 66 било затворено.

Бивша зелена беретка Џордан Гудро, који је управљао приватном фирмом за обезбеђење са седиштем на Флориди под називом Силверкорп, преузео је одговорност за неуспели напад.

Венецуелански тужиоци објавили су да су Денман и Бери, обојица бивши припадници америчких служби, проглашени кривим за заверу, трговину илегалним оружјем и тероризам.

Њихов случај искоришћен је на државној телевизији као доказ дугодишњих тврдњи да су САД одлучне да збаце Мадурову социјалистичку владу.

Leave a Reply