Вероватно најпознатији „град духова“ на свету, украјински Припјат, остао је пуст после чернобиљске нуклеарне катастрофе 1986. године.

Ипак, ту често долазе фотографи илиавантуристи који желе да виде како изгледа град уништен радијацијом.

Недавно се појавио снимак дроном који показује сабласне улице и празне зграде, школе, болнице…

Становници Припјата и околице евакуисани су два дана након низа експлозија у нуклеарној електрани које су у атмосферу отпустиле 400 пута више радијације него атомска бомба бачена на Хирошиму. Више од 100.000 људи морало је да напусти своје домове, а последице зрачења убиле су или скратиле живот за готово милион људи.

„Око 35.000 оних који су учествовали у чишћењу електране умрло је у првих неколико година након експлозије. Стопа њиховог обољевања од карцинома била је и до три пута већа него код остале популације. Порасла је и смртност новорођенчади и то за 20 до 30 одсто“, рекао је Николај Омељанетс, заменик шефа украјинског Националног одбора за заштиту од зрачења.

Високом степену радијације било је изложено око пет милиона људи у Украјини, Русији и Белорусији. Радиоактивни облак путовао је Европом па тако и нашим крајевима.

Радијација је оставила велике последице на биљни и животињски свет. Власти у Чешкој су тридесет година касније упозоравале да дивље свиње с југозапада земље у себи имају толику дозу зрачења да се и након три деценије сматрају штетним за јело по здравственим прописима.

Одговорност за катастрофу, коју је заправо изазвала грешка у дизајну и дугогодишње неодговорно управљање нуклеарном електраном, власти су свалили на раднике. Сви из контролне собе који су преживели несрећу завршили су у логору.

„Несрећу су узроковали радници који су грубо прекршили низ радних регулација реактора на атомској електрани“, казали су из Политбироа.

Данас, 33 године касније, о овом страшном догађају говори и ХБО-ова серија „Чернобиљ“, а језиву атмосферу опустелог Припјата могу осетити и сви који се пријаве за једнодневну или дводневну туристичку туру.

Организатори тврде да туристе воде само у тзв. препоручене зоне где су сигурни од високих нивоа радијације. Сматра се како краткотрајна посета није ризична по здравље али истичу да подручје око електране неће бити сигурно за живот људи још најмање 20.000 година.

Цена туре у Припјат из Кијева је између 100 и 150 долара.

Оставите Коментар