Бесмисленост постојања Уједињених нација у данашњем облику, када ниједна битна земља – хајде да кажемо оне с правом вета: САД, Русија, Kина, Велика Британија и Француска – не даје ни пет пара за одлуке ове организације, која се и сама, осим корупцијом, компромитује секс скандалима својих службеника широм света, могла би да доведе и до „престанка њеног рада“! Наиме, нема пара за функционисање Уједињених нација!

Фото: AP Photo/Bebeto Matthews
Фото: AP Photo/Bebeto Matthews

Стање је толико озбиљно да је генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио особље да Уједињеним нацијама понестаје новца, па је позвао државе чланице да плате оно што дугују, што је пре могуће.

У писму државама-чланица УН, у који је Ројтерс имао увид, Гутереш је рекао да је од 30. јуна буџет УН у дефициту од 139 милиона долара. Оценио је да се УН „никада нису суочиле с тако тешком ситуацијом у вези с протоком новца овако рано у календарској години“.

Према подацима УН, 112 од 193 чланице до сада су платиле свој део у буџету.

– Организација попут наше не би требало да трпи сталне додире с банкротом. Али сигурно, већи бол осећају они којима служимо када не можемо, због скромности стредстава, да одговоримо на њихове позове за помоћ – навео је Гутереш.

Ипак, када је реч о организацији која апсолутно не може да спречи неправду коју намећу велесиле диљем планете, а чији су службеници ултрадебело преплаћени за свој претежно нерад, поставља се питање – да ли би УН заиста и требало да обитавају на начин на који то раде данас?

Извор: Танјуг