Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци на прослави Дана Републике Српске да је Српска синоним за слободу српског народа о којој су генерације сањале стотинама година.

  • Много љубави уткано је у РС и зато је она величанствена – рекао је Додик на свечаној академији поводом Дана РС када је поручио и да Срби никада неће прихватити инквизицију Уставног суда у БиХ.

Додик је подсетио да су за 28 година постојања РС изграђене институције РС, очувана је економија у немогућим условима, изграђено 120 километара ауто-путева, здравствене установе се реновнирају…

Он је рекао да је РС показала виталност и да њено постојање не може да буде сметња, осим онима који би желели да „господаре нашим животима и узму наш простор и нашу територију“.

Наставићемо да развијамо Републику Српску, рекао је Додик и додао да је задатак челника РС да у наредних пет година изађу са ауто-путем од Добоја до Бијељине, као и да се на Рачи споје са ауто-путевима Србије.

Додао је да нико не може да заустави интеграцију РС и Србије и да су једини који су желели Српску Србија и Русија.

  • Могу да се љуте колико хоће. Интегрисати се са Србијом значи не само духовно бити интегрисан. То је наша жеља и имамо право на наше самоопредељење. Доћи ће време када ћемо имати то право – рекао је Додик и додао да је РС довољно велика и широка да у њој слободно живи свако ко жели, али да не може да прихвати оне који је оспоравају и подривају.

Додик је рекао да су многи са запада хтели да нема РС, а да су и нудили решења да то урадимо сами да би нестали.

  • Ништа им не замерамо – рекао је Додик, а након њега је говорила председица РС Жељка Цвијановић која се надовезала речима да је РС била трн у оку за многе.

Цвијановић је рекла да градајни широм РС славе поносни што је имају и одлучни да је чувају и јачају у будућности,

Желим да имамо РС која ће увек ићи напред и бити на понос будућим генерацијама, као што је то данас нама, рекла је она.

О оспоравању и нападима на РС, Цвијановић је рекла да је 9. јануар за поједине непријатан подсетник да је једино РС настала у миру, да је Устав добила у миру, и да је институционално и на сваки други начин заживела пре рата, а Федерација као продукт рата кроз споразум о окончању крвавих сукоба.

РС се каже, залаже за поштовање Дејтонског споразума, за сарадњу и координацију у оквиру БиХ, али не прихвата отимање надлежности.

  • Желимо да сви народи у БиХ буду добри партнери, да РС градимо као место где ће се остваривати и појединци и колективитети, РС која ће бити стабилна у којој ће љубав коју осећа српски народ бити трајни заједнички капитал захваљујући коме ћемо унапређивати Српску – рекла је Цвијановић.

Свечаностима у Бањалуци присуствовали су и министри Александар Вулин и Небојша Стефановић као и генерални секретар председника Никола Селаковић.

Оставите Коментар