Наредну годину могао би да обележи најављени почетак градње метроа, измештање Старог савског моста, али и – укидање Бус плус система.

Град Београд је, наиме, пре неколико дана расписао тендер за израду пројекта унапређења система за наплату карата и управљање возилима у јавном градском превозу на територији Београда чији је циљ, како стоји у документацији, припрема будућих активности у циљу превођења постојећег система у жељено стање без скоковитих промена и непредвиђених околности.

„Бус плус“ систем је ступио на снагу 2012.године, али је веома интересантно да, према тендерској докуменатацији уговор истиче већ и септрембру 2020. године пошто је десетогодишња сарадања Града Београда и фирме „Apex“ озваничена у септембру 2010. године.

Од првог дана „Бус плус“ је био на мети критика, оправданих али и неоправданих.

Приватни партнер је уложио у опрему и софтвер вредне 12.15 милиона евра без ПДВ-а, а заузврат је добио право да на основу уговора сваког месеца инкасира 8,53 одсто прихода од продатих карата.

  • Систем је испољио доста слабости, пре свега у погледу контроле путника и честих промена у тарифној политици, створила се општа атмосфера да куповина карте није обавезна, контрола је била отежана услед недостатка овлашћења и надлежности контролора, њиховог недовољног броја неефикасног начина утуживања корисника…- стоји у документу Града Београда.

Такође, као потенцијални проблеми су означени и давање бесплатног превоза за лица старија од 65 година, укидање обавезне валидације за путнике са месечним картама.

Оставите Коментар