Бомбардовање Србије је био први чин, сада Украјина други чин напада НАТО на Југославију, изјавио је за руску државну телевизију РТ српски режишер Емир Kустурица.

– Свет пролази кроз деконструкцију моћи која је себе сматрала врховном пре 23 године. Тренутни конфликт око Украјине је практично наставак НАТО бомбардовања из 1999. године – казао је Kустурица.

Према његовим речима, пошто је Русија била слаба у то време и њом је владала „западна олигархија“ која је подржавала тадашњег председника Бориса Јељцина, Србија је била апсолутно сама у борби за своју слободу, границе и опстанак.

– Тада је међународно право промењено у оно што ја зовем “хуманитарно“ право“ – рекао је Kустурица, алудирајући на званичан НАТО разлог за бомбардовање, а то је заустављање хуманитарне катастрофе на Kосову и Метохији, додаје РТ.

– То је касније постала доктрина звана “одговорност за заштиту“, коришћена као изговор за рат. Актуелни рат није дошао ниоткуда. Ово је наставак нечега што је посејано много раније. Види се континуитет русофобије на Западу, који је одбио руску понуду за партнерство након Хладног рата – додао је Kустурица.

Он је истакао да Срби нису за рат, већ да се само сећају 1999. године и да разумеју разлоге тренутног конфликта у Украјини.

– У једнополарном свету, нико не плаћа цену за њихове потезе. Сада се суочавамо са деконструкцијом моћи у свету и оно што је важно, мислим, на крају, оно што је важно је какво оружје имате – додао је он.

Kустрица је казао да 1999. године Србија није имала најмодерније оружје и да је Јељцин блокирао испоруку противваздушних система који су могли да направе већу разлику.

– Чак и тада, Срби су успели да оборе амерички “невидљиви“ авион. Сећају се “хуманитарних“ НАТО бомби чак и данас. НАТО није сишао на земљу, јер је знао да би се српски народ борио – додао је.

Kустурица је осудио забрану руских диригената, композитора и разних аутора, паљење књига на градским трговима, како су нацисти радили, додаје он.

– Чехов, Пушкин, Достојевкси, Толстој су нераздвојиви део европске културе. Запад покушава да их избаци, али свет ће видети да ће се ти делови поново саставити – казао је режисер.

Оставите Коментар