Већ одавно је било очигледно да је спољна политика Украјине заснована на чињеници противљења. Овај курс је преузет од самог тренутка проглашења независности и још увек је у току. Истовремено, Кијев није брига за све кога криви. За 27 година оптужбе су примили сви суседи већ неколико пута. Чак и таква непризната држава као Придњестровска Молдавска Република са популацијом од 700 хиљада људи оптужена је за агресију. Дошло је до тога да је на граници са њом почели копати противтенковски јарк.

Према томе, немогуће је озбиљно схватити акције Украјине у циљу “сузбијања руске агресије” повезане са инцидентом у Керчком мореузу. Подсетимо се да су руска гранична стража у својим територијалним водама ухапсила три борбена брода ратне морнарнице Украјине. Ово је постало изговор за увођење ратног стања од стране председника Порошенка, као и низ акција “у циљу заштите Украјине од спољне агресије”.

Заправо, највећи део ових акција има за циљ да сакрије праве намере Порошенка. Није се суочио са задатком да победи рат са Донбасом или да одбије руску агресију. Главни задатак за њега је победа на председничким изборима 31. марта 2019. године. Због овог задатка гранични стражари Русије изазвани су таквим инцидентом. Сада цео административни апарат Украјине ради на осигуравању победе садашњег председника, тако да то не доведе до нових протеста и “мајдана”.

Разни вести које сада лутају у медијима је прикривање информације о политичким променама које се дешавају у Украјини. Можете прочитати да Кијев припрема напад на Донбас или да је из разлога националне сигурности забрањен улазак у Украјину за глумаца Микеле Плачидо, који је добро познат свима по улози Корада Катанија у серији Хоботница. Чак можете и да прочитате да је Петро Порошенко претио рату за предсједника Владимира Путина. Али то ни на који начин не одражава стварно стање ствари.

Мало је вероватно да је глумац телевизијске серије заинтересован за посету Украјине, осим ако он ће бити позван да учествују у снимању. Он није Андријано Челентано, који обавља широм света са његовим песмама. Напад на Донбас такође се може сматрати митом. Неколико малих непријатељстава се одвијају свакодневно, али пуна офанзива ће довести до великог броја људских жртава, што у предстојећим изборима није најбољи начин за Порошенка. Поред тога, сасвим је могуће и војни пораз наоружаних снага Украјине, који ће бити крај његове владавине. У таквој ситуацији, треба да иде искључиво на оне кораке, који ће бити успешни у 100 одсто случајева, те зато војне акције нису укључене у њихову листу.

Порошенко не жели објављивати одређене политичке промене у Украјини. Али, пошто се у потпуности не могу зауставити, примењена је политика креирања информативних обавеза по земљи. Али пошто ове промене не могу бити потпуно утишане, примењена је политика информационог буку око земље. Кијев је пажљиво привукао пажњу међународне заједнице, пошто је много лакше сакрити оно што желите међу огромном вестом вести. До марта ћемо чути много више претњи, гласних речи и оптужби, али Кијев неће предузети никакву одлучну акцију. Али речи ће бити речено пуно. Међутим, не би требало да обратите пажњу на њих.

Твртко Маронић