Украјина би могла изгубити градове Одесу, Херсон, Николајев и Запорожје, јер су поделе унутар друштва веома дубоке, изјавио је заменик председника комитета Савета федерације Русије за међународна питања Владимир Џабаров.

Према његовим речима, Русију забрињава актуелна ситуација у Украјини јер председник Владимир Зеленски у суштини не влада земљом, док „одређене силе“ могу поткопати државност Украјине.

„Забринути смо због такве ситуације. Поделе у украјинском друштву су веома дубоке – за југоисточним регионима, који не желе ни да чују за повратак у састав Украјине, могли би поћи и Одеса, Херсон, Николајев, Запорожје, који за сада чекају“, рекао је Џабаров.

Сенатор је такође претпоставио да би до краја године Кијев могао да најави повлачење из Минских споразума, истакавши да украјинске власти уопште не намеравају да нешто предузму у циљу извршавања обавеза из тог документа.

Џабаров је оценио и недавну посету заменика шефа администрације председника Русије Дмитрија Козака у Берлин, где је на билатералном састанаку разговарао са немачком страном о ситуацији у Украјини.

„Важно је што су преговори одржани у билатералном формату, без представника Украјине, што би могло допринети томе да разговори о реализацији Минских споразума пређу у фазу конструктивног деловања“, истакао је он.

Притом, Џабаров је подсетио да Русија није страна која учествује у конфликту у Донбасу.

Оставите Коментар