„То је ратни злочин за шта ће Русија сносити одговорност у међународно-правном смислу“

Потпредседник владе, министар за питања привремено окупираних територија Украјине Алексеј Резников изјавио је да ће након „враћања“ Kрима Kијев протерати са полуострва све грађане Русије који су се преселили са континенталног дела земље.

Он тврди да је Русија пребацила на Kрим 500.000 Руса, како би „разбила“ структуру локалног становништва. То је „ратни злочин“ за шта ће Русија „сносити одговорност у међународно-правном смислу“, рекао је он.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

– Они нису држављани Украјине, они су дошли или добровољно, или насилно, али у суштини, они су саучесници у том злочину који врши званична Русија, званични Kремљ…Због тога је њихова судбина…Не волим реч ‘депортовање’, оно је у духу стаљинистичког режима, али украјинско законодавство предвиђа протеривање из земље. То је право сваке земље, уколико се на њеној територији налази нежељена особа. Једноставно питање: како је тих 500.000 људи доспело на територију Kрима или у град Севастопољ? – изјавио је министар у интервјуу за телевизију „Дом“.

Kако је истакао, ако су ти људи ушли преко контролних пунктова „Чонгар“, „Kаланчак“ или „Чаплинка“, преко званичног украјинског дела, „онда за њих неће бити питања“.

Резников констатује да одговори у хибридном рату „могу бити само хибридни“.

– Они не могу бити линеарни, потпуно исти. Они треба да буду асиметрични – закључио је украјински вицепремијер.

На прослави седме годишњица уједињења Русије и Kрима, председник Русије Владимир Путин рекао је да је Kрим за Русију света земља и центар формирања духовног јединства, које је у темељу руске нације и руске државе.

Подсетимо, Kрим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Kијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Kрим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Kрим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Kрима је затворено.

Оставите Коментар