Украјински безбедносно-обавештајни органи су објавили документ о прегледу ситуације у ДНР, ЛНР и на полустрву Kрим за период јануар-децембар 2018. године и изнели су податке о броју људи под оружјем у тим областима.

На територији ДНР и ЛНР налази се око 35 хиљада људи под оружјем. Од тог броја око две хиљаде чине официри и војници руске армије. У непосредној близини државне границе, Русија је концентрисала око 82 хиљаде војника, а број тенкова увећала за три пута у односу на ранији период.

У Донбасу се налази око 480 тенкова, 850 оклопних возила, 760 стандардних артиљеријских оруђа и 210 вишецевних бацача ракета. Укупни губици украјинске војске током целе 2018.године (децембар искључно) износе 120 погинулих војника.

Што се тиче Kрима, према проценама војно-обавештајних служби Kијева бројност руске армије је у односу на 2014.годину практично утростручена. За 5х је увећана концентрација оклопних борбених возила, а за чак 10х различитог артиљеријског оруђа. У ширем региону Црног мора распоређено је око 30 лансирних јединица наоружаних противбродским крстарећим ракетама са око 200 борбених летелица које такође могу да носе слично наоружање.

Од почетка априла 2018.године поморска комуникација између Мариупоља и Берђанска је практично блокирана. У временском периоду април-децембар 2018.године руска армија је више стотина пута спречила пролаз украјинских бродова, што је проузроковало велике економске штете.

Према подацима које је изнео Kијев, због руске блокаде на дневном нивоу се губила сума од 7-15 хиљада америчких долара. Украјинске луке које се налазе у Азовском мору су изгубиле 50-70% комерцијалног обрта у истом временском периоду.