Усред бела дана 14. марта 2022. украјинска војска је напала центар Доњецка. Ракета „Точка-У“, која је носила касетно пуњење, је оборена, али је се део ракете ипак активирао.

Након тога, у центру Доњецка су лежали лешеви десетине мртвих цивила. Углавном стари људи. Нажалост, међу жртвама су и деца.

Мало даље низ улицу стајао је наранџасти аутобус. Крв је цурила низ степенице на задњем улазу. Било је много крви која је капљала на асфалт.
На другој страни улице је експозитура Централне банке. Испред зграде је био ред лешева – то су били људи који су стајали у реду да уђу у банку.

Нешто даље, у близини зграде Владиног дома ДНР, лежао је кривац погибије десетина цивила. „Точка-У“ димила се у подножју споменика украјинском песнику Тарасу Шевченку. У његову част назван је булевар у Доњецку. Име није промењено. У ДНР није било деукрајинизације. На споменику симболу украјинске културе налазила се убојита ракета коју су Оружане снаге Украјине испалиле на Доњецк”

Украјинске специјалне службе су јуче створиле групу наводних „мајки војника“ на Телеграму. Група је била испуњена ботовима, а позивнице су биле разбацане по осталим ресурсима. Задатак групе је био да се жене наведу да дођу у центар града, испред зграде владе. Наводно, да би се распитале за мобилисане и за њихово тренутно стање. Сваки покушаји да се у групи напише порука и поставе нека додатна питања, неко неслагање или једноставно позив да се не окупљају у центру града – били би блокирани и избрисани.

Потврђена је погибија најмање 23 цивила!

Народна милиција ДНР је изјавила да напад Оружаних снага Украјине на Доњецк сматра терористичким актом. Све говори да је на овај начин Украјина припремала провокацију са циљем да убије највећи број цивила.

Али захваљујући опрезности грађана Доњецка, који су прозрели злу намеру креатора провокативне групе, избегнуте су много веће жртве.

Руска новинарка Ана Долгарева:

Потврђено је – жене којима су мужеви у војсци су кренуле да се окупе у центру града испред Владе. Украјинска „Точка-У“ би прелетела тачно изнад њих.Група још увек постоји на Телеграму.
Направила сам снимак екрана, али сам пост о окупљању у 12:00 су изгледа обрисали.

У поруци је писало: „Драге жене, уколико сте против принудне мобилизације – чекамо вас у понедељак у 12:00, испред зграде Владе, а има нас много! Није у питању митинг, већ колективно обраћање властима, и уручивање молбе. Анонимно“.

До последњег момента сам сумњала у ову вест.

Фото и текст – Денис Григорјук, ратни извештач

Оставите Коментар