Борац Народне милиције Луганске Народне Републике погинуо је данас током артиљеријског напада украјинске војске, првом после десетодневног прекида ватре, саопштио је официр прес службе ЛНР Александар Мазејкин.

Према његовим речима, са положаја 30. бригаде Оружаних снага Украјине у рејону села Троицкоје, које је под контролом Кијева, отворена је ватра из артиљеријских оруђа и тешких митраљеза по селу Веселогоровка.

– Да би заштитили цивилно становништво и избегли нове губитке у редовима Народне милиције, наше трупе су биле принуђене да отворе ватру – рекао је Мазејкин.

Он је подсетио да од 17. јануара до данас Оружане снаге Украјине нису кршиле примирје.

Од лета 2020. у Донбасу је на снази прекид ватре, који подразумева потпуну забрану пуцања, стационирања оружја у близини насељених места, офанзивних и извиђачко-диверзантских операција.

Наредбе о прекиду ватре треба да буду на снази док се сукоб не реши у потпуности, али се често дешавају инциденти попут данашњег.

Истовремено, Кијев је концентрисао половину својих трупа ка Донбасу. Тензије у региону подстичу САД и друге земље НАТО-а, које снабдевају Украјину оружјем и војним инструкторима.

Оставите Коментар