Само две земље Европске уније, Мађарска и Аустрија, одбиле су да помогну Украјини оружјем усред тренутне руске инвазије пуног размера.

Како преноси Еуропеан Правда министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба рекао је то у интервјуу, који је у понедељак приказан у националним информативним емисијама 24/7.

„Са изузетком Мађарске и Аустрије, као неутралне земље, испорука оружја Украјини није табу за ниједну европску државу, иако је то некада била. Стога није забринутост да су оне против, забринутост је да када су за, али на практичном нивоу, појављују се многе различите ствари, аргументи и расправе“, рекао је.

Министар спољњих послова је додао да политичке расправе западних партнера о томе када и које оружје пренето у Украјину коштају свакодневне губитке на фронту.

У јулу је Левенте Мађар, заменик министра спољњих послова Мађарске, током посете Лавову, рекао да је Будимпешта спремна да пружи сву помоћ коју друге земље пружају Украјини преко своје територије, укључујући и војну.

Раније је Жозеп Борељ, високи представник ЕУ за спољњу и безбедносну политику, најавио мисију за обуку украјинске војске у земљи суседној Украјини.

Оставите Коментар