Белорусија је данас ухапсила украјинску „терористичку групу“ повезану са обавештајним службама Кијева због покушаја саботаже на белоруском аеродрому, саопштио је председник Александар Лукашенко.

Лукашенко је говорио је о притварању „терористе украјинских специјалних служби“, као и 20 његових саучесника, који су умешани у покушај саботаже на авиону радару A-50 на аеродрому Мачулишчи, и нагласио да је председник Украјине Володимир Зеленски морао да буде упознат са таквом операцијом, преноси Белта.

Он је ово саопштио приликом уручења државних признања промовисања високих официра и нагласио да су они на ову свечаност дошли са „поклоном“, наводи белоруска агенција.

„Био је припремљен терориста. Он је Рус са руским пасошом, али има и украјински пасош. Родио се у Кривом Рогу, живео је на Криму. Њега је врбовала специјална служба Украјине 2014. године. Он је ИТ стручњак или се добро разуме у ИТ технологије. Припреман је за извођење терористичких напада“, рекао је Лукашенко.

Мушкарац је ухапшен са више помагача. Како је прецизирао белоруски лидер, диверзанта је припремала Служба безбедности Украјине, а до данас је више од 20 његових саучесника који се налазе на територији Белорусије приведено, док се остали крију у иностранству.

„Оно што смо видели приликом реализације операције у Белорусији, то је заиста било нешто невероватно. Коришћене су најнапредније технологије. Он је више месеци обучаван свему томе. Након припреме је пребачен на нашу територију“, објаснио је Лукашенко.

Он је додао да су приликом припреме саботаже на руском авиону диверзанти користили мали дрон, пошто би велики дрон „испратили белоруски системи за праћење“.

Авион за рано упозоравање A-50 стигао је у Белорусију у оквиру координације регионалне групе Савезне државе Русије и Белорусије и учешћа у заједничким руско-белоруским летачким вежбама које се одржавају од 16. јануара до 1. фебруара.

Лукашенко је рекао и да у овом покушају саботаже авион није претрпео значајнија оштећења, осим, огреботина и једне рупе на трупу, што не спречава војну летелицу да обавља своје дужности. После резултата противтерористичке операције, председник Белорусије је одлучио да главним актерима додели државна одликовања.

„Добро је, то је била бриљантна операција. Невероватно је идентификовати све саучеснике и притворити их за само 4-5 дана. Пронаћи иглу у пласту сена. Али ни у ком случају не треба да се опуштамо“, нагласио је Лукашенко. Он је рекао и да је уверен да је председник Украјине Володимир Зеленски био упознат са припрема ове операције.

„Закључак је један. Некако сам мислио да је Украјини потребан мир, да Зеленски навија за свој народ. Председник Зеленски је једноставно гњида. Гњида! Такве операције се не изводе без сагласности лидера земље и главнокомандујућег“, казао је Лукашенко.

Белоруски антивладини активисти саопштили су прошлог месеца да су у нападу дроном на аеродром Мачулишч у близини белоруске престонице, дигли у ваздух софистицирани руски војни авион за осматрање. Ту тврдњу оспоравају и Москва, и Минск.

Оставите Коментар