ЦЕНТРАЛНА украјинска војна формација у контраофанзиви, 47. одвојена механизована бригада, у хаосу је због проблема са вођством и командом на бојном пољу, пише портал „Милитари ленд“ специјализован за извештавање о украјинским оружаним снагама.

Војна јединица, иначе има новог команданта, и ситуација међу њеним борбеним редовима не изгледа добро.

Потпуковник Александар Сак који је био на челу те бригаде, која се још назива и „Магура“ (по словенској богињи) раније је смењен, а на његово чело дошао је Александар Павлиј. Нови командант некада је водио 112. бригаду територијалне одбране Кијев, али према речима бораца Магуре, он једноставно није разумео структуру ове бригаде.

Како тврде војници противтенковске ракетне јединице Магура у сада уклоњеном видео-апелу, команда бригаде одбија да призна да је бригада изгубила офанзивни потенцијал.

-Уместо тога, команда шаље минобацачке посаде, снајпере, артиљеријске посаде, у основи све што има на располагању на фронт као јуришну пешадију. Војници који су објавили ове оптужбе су наводно одбили да изврше таква наређења, рекавши да је премештање војних специјалиста на положаје који нису у вези са њиховим образовањем и обуком кривично дело, наводи „Милитари ленд“, додајући да је противтенковска ракетна јединица касније расформирана. Како се очекивало, касније је одлучено да се противтенковска ракетна јединица расформира.

Према корисницима друштвених мрежа, ово је уобичајена пракса у неколико бригада – војници се пребацују на фронт без одговарајуће обуке, што доводи до непотребних жртава и губитка борбеног потенцијала јединице.

Бригада која се такође зове Магура, по богињи у словенској митологији, формирана је у априлу 2022. године и суочила се са другим неуспесима последњих месеци, а посебно 22. јула, када је убијен Димитро Рибаков, тадашњи командант бригаде.

Валериј Маркус, мајор бригаде, жалио се у јулу на одлуке команде јединице и рекао да постоји недостатак интересовања за морал војника. Тражио је да буде деградиран због сталног неслагања са командантима јединица.

Маркус, који се састао са украјинским председником Владимиром Зеленским како би разговарао о његовој забринутости, објавио је на Фејсбуку да се „потпуно противи“ одлукама о распоређивању и развоју бригаде.

-Није нам дозвољено да развијамо војну јединицу у складу са вредностима које смо изнели у време када је створена. Немам више могућности да утичем или да поправим ситуацију, рекао је он, а подсећа „Њузвик“.

Међутим, Рустам Мустафајев, мајор ударне чете 47. одвојене механизоване бригаде, оптужио је Маркуса да „покушава да се промовише на крвавој грбачи других људи“.

Оставите Коментар