УКРАЈИНСКЕ снаге безбедности у четвртак ујутро су два сата гранатирале девет насеља на територијама самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике, саопштила су представништва република у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

– Испаљено је око 160 граната калибра већег од 12,7 мм – преноси Доњецка новинска агенција.

Како је навео представник ЛНР – оружане формације Украјине грубо су прекршиле режим прекида ватре, користећи оружје које, у складу са Минским споразумима, мора да буде повучено.

Према његовим речима, од 3.30 по средњоевропском времену украјинска војска је из минобацача калибра 120 и 82 мм, бацача граната и тешких митраљеза гађала насеља Сокољники, Золото 5, Весјолењко, Нижње Лозово и Доњецки која су под контролом Луганска.

Представништво ЛНР је додало да територија републике у среду није гранатирана.

Касније је начелник управе Народне милиције ЛНР Јан Лешченко изјавио да се ситуација на контакт линији у Донбасу значајно погоршала у последња 24 часа.

– У протекла 24 сата ситуација на контакт линији значајно се погоршала. Непријатељ, по директном наређењу кијевског војно-политичког руководства, покушава да ескалира сукоб… Позивамо међународне посматраче да забележе агресивна дејства кијевских снага и предузму хитне мере за спречавање крвопролића у Донбасу – рекао је Лешченко у саопштењу објављеном на Телеграм каналу Народне милиције ЛНР.

Оставите Коментар