Полиција у Хонгконгу саопштила је да истражује неколико, наводно, Украјинаца неонациста који су добили подршку Ције и који учествују у антивладиним протестима у овом граду.

За сада нема резултата истраге, саопштио је портпарол полиције за „Глобал тајмс“.

Снимци украјинских националиста у Хонгконгу појавили су се и на интернету. Фотографије и видео-записи објављени су на страници једног од десничара — Сергеја Филимонова. Такозвани Украјински центар слободног Хонгконга потврдио је да се „украјински момци“ налазе у Хонгконгу и то је назвао „туристичком посетом“.

Амбасадор Кине у Москви Жанг Ханхуи (Zhang Hanhui) изјавио је у октобру да су Хонгконг посетили „украјински елементи“.

Сергеј Филимонов је бивши лидер партије Национални корпус и бивши лидер грађанског крила пука „Азов“. На фотографијама које је објавио на Фејсбуку, виде се младићи (међу којима је и он) у црној одећи, са мајицама на којима су различити натписи на украјинском језику.

Филимонов је позвао на борбу за „слободу Хонгконга“. Он је, такође, објавио саопштење „независног украјинског информативног пројекта“ Украјинског центра слободног Хонгконга (Free Hong Kong Center), у којем се потврђује долазак „мале групе украјинских младића у Хонгконг“.

Ова организација тврди да су десничари дошли у специјалну административну област Кине као туристи. Центар је саопштио да су „млади украјинци“ били „активисти револуције достојанства“ и учесници „рата са Русијом“ у саставу „Азова“. Сада су наводно ангажовани у „борби против полицијске бруталности у Украјини“.

Центар слободног Хонгконга објаснио је и тетоваже са свастикама на телима „туриста“ — њима се наводно одаје пошта „словенском паганству“.

Филимонов је познат у националистичком окружењу Украјине под надимком Син Перуна. Током 2016. године био је под истрагом због напада на полицајце у близини канцеларије компаније „Кијевгорстрој“. Према изворима украјинског портала „Страна“, Филимонов је раније осуђиван за хулиганство, али је добио само условну казну. Случај напада на припаднике полиције 2016. године суд још увек разматра.

„Слава Хонгконгу“

Према изворима РТ-а у Националној гарди Украјине, заједно са Филимоновом у Хонгконгу се тренутно налази и други „истакнути“ представник украјинског националистичког покрета — „ветеран“ рата у Донбасу Игор Маљар. Судећи по његовој страници на Фејсбуку, он је Филимонов „побратим“, фудбалски навијач и припада „Академији уличних протеста“.

„Постоји читава група људи, укључујући Игора Маљара. Они тренутно учествују у протестима у Хонгконгу. Заиста су се борили у ’Азову‘. Полиција има много питања за њих“, рекао је представник Националне гарде Украјине.

Канадски новинар Мајкл Колборн написао је на својој страници на Твитеру да Маљар користи лажну новинарску акредитацију како би ишао на митинге у Хонгконгу.

​„Он није новинар. Он је неонацистички хулиган са бројним тетоважама свастике, познат по насилничком понашању, укључујући напад на фудбалске навијаче у Кијеву 2015“, написао је Колборн.

У међувремену, корисници друштвених мрежа у Хонгконгу, укључујући оне који подржавају протесте, углавном су негативно реаговали на долазак „групе младих Украјинаца“ у овај град. На пример, корисник Twitter Hong Kong Hermit упозорава демонстранте да „Азов“ чине неонацисти осуђени за ратне злочине и мучење људи.

Ово није први пут да су украјински активисти посетили Хонгконг. Средином октобра Жанг Ханхуи, кинески амбасадор у Москви, говорио је у интервјуу за „Комсомољску правду“ о једном од тих „пословних путовања“. Амбасадор је тада рекао да „украјински елементи“ долазе у Хонгконг „да би поделили своје искуство са становницима Хонгконга“.

У октобру је истраживачка организација „Центар Вилсон“, чији је оснивач амерички Конгрес, објавила материјал под насловом: „Демонстранти у Хонгконгу инспирисани украјинским Мајданом“. Ауторка чланка Емили Куч сматра да су се демонстранти аутономије нашли у сличној ситуацији као и противници „проруског“ председника Виктора Јануковича.

Према речима координатора Центра слободног Хонгконга Артура Харитонова, демонстранти у Хонгконгу активно позајмљују искуство „револуције достојанства“ и чак узвикују слоган „Слава Хонгконгу!“, који алудира на националистички поздрав „Слава Украјини!“

Оставите Коментар