АМБАСАДА Руске Федерације у Подгорици оптужила је америчку амбасадорку у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке за клевету против Русије након што су се, како су навели, пажљиво упознали са русофобским опусом представника земље која је шампион у започињању ратних конфликата.

Из руске Амбасаде истичу да је занимљиво чути да је „дипломатија изнад рата“ од представника земље која је одавно изгубила дипломатске навике и шампион је у започињању ратних конфликата – као минимум њих 25 после 1945. године, само у 21. веку скоро десетак.

– Руководећи се представама о својој изузетности, често уз измишљен разлог, Американци више пута крше суверенитет и територијални интегритет држава, остављајући иза себе разарања, хаос, хиљаде убијених и милионе осакаћених судбина – наводи се у реаговању руске Амбасаде у Подгорици.

Подсећају да је само током директних ратних дејстава, која су 2001. године САД водиле на територији Авганистана, Пакистана, Ирака, Либије, Јемена, Сомалије и Сирије, погинуо је скоро један милион људи, укључујући цивилно становништво, а више од 38 милиона су постали избеглице.

– Окривљујући без икаквог основа Русију за кршење договора о контроли наоружања, САД су тражиле и формулисале изговоре за излазак из споразума о разоружању, који су им сметали, чиме су практично срушили успостављену архитектуру безбедности. Данас мало ко гаји илузије у вези са тобожњим „одбрамбеним“ обележјима блока НАTО, наводи се у саопштењу.

Истичу да је тешко поверовати да је Алијанса бомбардовала Југославију 1999. године из одбрамбених разлога и да је размештала наоружање на територији Пољске, тобоже ради заштите од Ирана.

– Противзаконита агресија на Југославију 1999. године вероватно је била прва претензија НАTО-а на улогу светског жандарма. Судећи по нашим контактима у црногорском друштву, овде су добро упамтили НАTО бомбардовања и њихове жртве, међу којима и страдање деце у Мурину – наводе из руске Амбасаде.

У оно што Американци називају „протестима“ Украјинаца за своју демократску будућност у 2014. години, из Амбасаде Руске Федерације у Подгорици кажу да је Стејт департмент уложио пет милијарди долара с циљем да смени руководство ове земље, уз то под паролом зближавања са ЕУ.

– Колико се ми сећамо из не сувише префињене и сигурно не дипломатске формулације тадашње заменице државног секретара САД В. Нуланд, мишљење ЕУ о саставу „демократске“ украјинске владе Американце, благо говорећи, није интересовало. Државни удар, извршен 2014. у Украјини, је довео до незапамћеног ширења национализма, којем су отпор пружили становници Донбаса, наводе из руске Амбасаде.

Напомињу и да су себе од овакве судбине изузели становници Крима, који су на демократском референдуму изгласали поновно уједињење са Русијом.

Указали су и да од ширења Алијансе свет није постао безбеднији, ни стабилнији, али су напоменули да НАTО систематски током неколико деценија шири своју војну инфраструктуру према руским границама, а не у супротном правцу.

– Ово озбиљно подрива безбедност наше земље – кажу у Амбасади Русије.

Истичу, између осталог, да сада желе да у НАTО увуку и Украјину, а то ће, како је рекао и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, реално пољуљати односе Запада са Русијом, јер ће постати најгрубље кршење званичних политичких обавеза, које су на себе преузели председник САД и лидери других земаља – чланица Алијансе.

– Примећујемо да и сам Кијев моли своје прекоокеанске спонзоре да спусте реторику. Ствара се осећај да после срамног бекства из Авганистана САД имају неопходност да се рехабилитују у очима међународне заједнице, да створе привид „дипломатске победе“ САД и Запада, који су тобоже приморали Русију претњом санкцијама да одустане од планова напада на Украјину. Планова које Русија није ни имала – саопштили су из Амбасаде.

Наглашено је и да Вашингтон наставља са деструктивним понашањем и још већим погоршањем положаја отпочевши хистерију у вези са измишљеним упадом Русије у Украјину.

– Узгред о томе, да ми имамо посла са режираном кампањом притиска, сведочи поражавајућа, скоро дословна сличност „ауторског текста“ Рајзинг Рајнке са коментаром „амбасадора“ САД у Приштини Џ. Ховенијера од 1. фебруара ове године – наводи се у саопштењу.

Покушаји разговора са Русијом језиком уцена сасвим сигурно неће приближити Американце остваривању жељених циљева, кажу у Амбасади и додају да би Подгорица, коју Американци упорно позивају на борбу против измишљене руске агресије, морала да има у виду да многи сценарији, које су САД испробале на украјинском полигону, већ се преносе на Балкан, а самим тим и у Црну Гору. 

Оставите Коментар