Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је данас да ће 67.592 ученика у Београду добити таблет с интернет картицом, као и бесплатну дигиталну верзију уџбеника.

Такође је обезбеђено и 6.752 лаптоп рачунара за наставнике и учитеље, као и интернет за сваку основну школу у престоници, истакао је Весић за Студио Б.

„Град је издвојио 5,5 милиона евра за куповину 67.592 таблета за свако дете у Београду од трећег до шестог разреда. Сваки таблет ће имати катрицу са бесплатним интернетом, биће осигурани и под гаранцијом на три године. После три године исти таблети постају власништво родитеља и то је поклон Града Београда“, рекао је заменик градоначелника.

Београд је дошао у финансијску ситуацију да може да одвоји новац за куповину таблета за ученике, изјавио је Весић и истакао да је због тога пресрећан.

„Подсетићу да је Град Београд 2013. године имао буџет 565 милиона евра и дуг од 1,2 милијарде евра. Ове године Град има буџет од 1,2 милијарде евра, док ће дуг до краја године бити 281 милион евра. Захваљујући тако доброј финансијској ситуацији дошли смо у прилику да можемо да купимо деци таблете“, подвукао је Весић.

Он је додао да је убеђен да су дигитални таблети највећи пројекат који је урадио и да је због тога срећан.

„Можемо да говоримо о изгадњи канализације, другим и скупљим инфраструктурним пројектима, али ово је улагање у нашу децу. Нажалост, постоји и велики број противника бесплатних таблета и дигиталних уџбеника, међу којима је најмањи број издавача. Реч је о појединим директорима школа, наставницима и људима који мисле да не треба ништа набоље да се мења. Али, тако је увек када имате одређене промене набоље“, указао је заменик градоначелника.

Наша деца ће од сада носити у школу само таблет, тежак свега 305 грама, у коме ће се налазити сви дигитални уџбеници и поједине радне свеске, прецизирао је заменик градоначелника.

„У школама смо припремили све за наставу на дигиталним уџбеницима, док ће Град ученицима првих и других разреда купити четири основна уџбеника из српског језика, математике, света око нас и обавезног страног језика. У тај посао ћемо ући у наредне две недеље. На овај начин ћемо смањити трошкове родитеља, с обзиром на то да је вредност тих књига од 5.500 до 6.000 динара“, казао је Весић.

Он је појаснио да ће се са праском набавке бесплатних таблета за треће разреде наставити и следеће године, као и набавка књига за прва два разреда.

„На тај начин обезбедићемо и бесплатне таблете за седми разред, а за две године и за осмаке. Тада ће Београд бити једини град у Европи у којем сва деца од трећег до осмог разреда имају таблете и бесплатне уџбенике. Наша шанса је образовање, а куповина таблета за основце је улагање у будућност наше деце“, закључио је заменик градоначелника.

Оставите Коментар