Делегација руске државне корпорације за високе технологије ‘Ростек’ стиже следећег месеца у Републику Српску са планом да уложи значајна средства у тамошњу наменску индустрију. Уколико до договора дође, Република Српска би могла да постане регионални центар за ремонт мотора за руске авионе ‘миг 29’.

Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва РС, који је предводио делегацију из Бањалуке на војном самиту ‘МАКС – 2019’ у Русији, каже да су већ потписана одређена документа о будућој сарадњи.

– Још од фебруара интензивно сарађујемо, а продукт те сарадње је потписани меморандум о намерама… ‘Ростек’ је одлучан да улаже у РС. Са другим министарствима у наредних месец дана биће направљен план како би се спремно дочекала посета представника те фирме. Та посета би подразумевала долазак директора разних холдинга са стручним тимовима који би провели седам дана у РС и скенирали наше привредне потенцијале, на основу чега бисмо одредили правце деловања у пројектима о којима смо разговарали у Русији – објашњава Петричевић.

Безбедносни стручњак Милан Петрић, коментаришући ове наводе, каже да је ‘Ростек’ корпорација с озбиљним приступом у производњи високотехнолошке робе, како за војне, тако и за цивилне потребе.

– Србија је већ потписала меморандум о сарадњи са ‘Ростеком’. То је фирма која Турској испоручује ракетни систем С-400 и већ из тога видимо да је јако озбиљна корпорација. Нажалост, Запад ће због страха реаговати свим врстама притисака, од економских до политичких, како би онемогућио било какву сарадњу те фирме и РС. Надам се да неће успети у томе, јер је Српској потребна Русија како би обезбедила суверенитет и војну неутралност – подвлачи Петрић.

Шта је ‘Ростек’

  • Конгломерат основан 2007. одлуком руског председника Владимира Путина
  • Производи и извози високотехнолошке индустријске производе за цивилне и војне намене
  • Чини га више од 700 војних организација, које су део 11 холдинг компанија
  • Поједине компаније у овом великом конгломерату броје и до 18.000 запослених

Д. Кљајић

Оставите Коментар