Хапшење 13 чланова ултрадесничарске групе „Реколонизација Француска“, који су призивали грађански рат, подгрејало је не тако давна предвиђања неких француских официра да земљи прете сукоби.

Опсежна акција извршена у уторак изнела је на видело пројекте одређених група да се наоружају због „мигрантског притиска“. Хапшења су извршена на југу Француске и у париском региону. Пронађено је и оружје.

Оснивач групе живи у Марсеју, а међу ухапшенима има 12 мушкараца и једна жена, старости од 21 до 52 године. Цела група броји 110 чланова, а међу њима је и више војника, чак и један жандармеријски пуковник из области Ивлин, недалеко од Париза. Подељени су у четири фракције, које делују у Прованси, Окситанији, париском региону и Бургови.

Група је позвала своје чланове да формирају оружане јединице, с уверењем да грађански рат, због имиграције, само што није избио. Власти су их пратиле још од лета 2020. године.

Истрага их терети да припадају групи која је организована на националном нивоу, раширеној на целој територији, која се окупља око идентитетске, расистичке и насилне идеологије, а која се шири нарочито преко друштвених мрежа.

Очекује се да су блиски покрету сурвивализма. Овај планетарни феномен повезује људе који се активно припремају за светску катаклизму, локалне катастрофе и ванредне ситуације. Сами се дефинишу као припадници политике „Француска Французима“.

Ово није прво хапшење, а власти су до сада осујетиле више насилних пројеката. Пре неколико дана, 19. новембра, у области Жиронд, недалеко од Бордоа, ухапшена су два мушкарца. Једном од њих се ставља на терет провоцирање терористичког акта, те поседовање ратног наоружања и експлозивних супстанци.

У октобру су у планинском масиву Пила, недалеко од Сент Етјена, ухапшена два мушкарца и жена који су раскошну кућу претворили у базу за преживљавање. У њој су пронађени десетак комада оружја, бомбе, 2.500 чаура, паравојни материјал и возила, панцири, двогледи за ноћно надгледање. У кући су се налазили и комплетна апотека, сала за операције и складиште хране.

Истражни органи сада испитују да ли је 13 ухапшених чланова у уторак припремало конкретну акцију. Припадање борбеној групи према француским законима подлеже казни од 3 године затвора и 45.000 евра казне, док је њено организовање кажњиво са 5 година и 75.000 евра.

Горан Чворовић, стални дописник Novosti.rs из Париза

Оставите Коментар