Немачка полиција саопштила је данас да је зауставила више од 50 припадника екстремно десничарске групе, наоружане бибер спрејом, бајонетом, мачетом и палицама, која је покушала да патролира пољском границом како би спречила мигранте да уђу у земљу.

Како преноси Ројтерс, они су пратили позив крајње десничарске странке „Трећи пут“, за коју се сумња да је повезана са неонацистичким групама, да њени чланови зауставе илегалне прелазе у близини града Губен на немачко-пољској граници.
Портпарол полиције саопштио је да је полиција запленила оружје које је носило 50 осумњичених и натерала их да напусте подручје Губена.

Неки од осумњичених десничара, како се наводи, допутовали су на пољску границу из других делова Немачке.

А у суботу је десетине људи протестовало у граду Губену да покажу своје противљење планираним патролама крајње деснице.

Немачка је поставила додатних 800 полицајаца на пољској граници како би контролисала проток миграната који покушавају да уђу у Европску унију из Белорусије, рекао је немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер.

„Стотине официра тренутно тамо дежурају даноноћно. Ако буде потребно, спреман сам да их додатно појачам“, рекао је министар Зехофер за лист „Билд“.
Зехофер је казао да је ове године већ било 6.162 нелегални улазака у Немачку из Белорусије и Пољске.

Прошле недеље, министар је рекао да Немачка нема намеру да затвори границу са Пољском, али је данас навео да ће земља можда морати да размотри поновно увођење контроле.

В. П.

Оставите Коментар