Суботичанин Александар Гундељ (27) умало је линчован у петак по подне на плажи Бачвице у Сплиту само зато што је на телу имао истетовиран ћирилични натпис. Овог младића, чију су породицу Хрвати протерали из Книна у акцији „Олуја“ када је имао само четири године, пресрело је десетак момака и зверски га претукло песницама и палицама, псујући му мајку четничку.

Када се Александар пожалио полицији да је претучен без икаквог разлога, речено му је да би му било најпаметније да што пре напусти Хрватску.

У разговору  Александар открива да је у тренутку напада био на плажи Бачвице у друштву девојке, њене сестре и дечка и да ни сањао није да ће тако нешто доживети на летовању.

– Заиста сам шокиран, хвала Богу да смо сви извукли живу главу! Нисам кукавица, али оно што ми се десило било је страшно! Били смо на плажи и ја сам отишао у воду. Када сам се вратио на пешкир, видео сам да је моје друштво опколила група бесних момака са палицама у рукама. Наводно их је изиритирала моја тетоважа на којој је ћириличним словима исписан говор цара Лазара – каже он и додаје:

– Повикали су ми: „Овде сте дошли да провоцирате“, и кренули су према мени. Почео сам да бежим и утрчао у први кафић, где сам затражио помоћ. Међутим, тада сам доживео још већи шок, кад су ми власник и особље кафића наредили да напустим локал да ме они не би докрајчили. Нисам имао куда. Осећао сам се бесно, уплашено, беспомоћно. Изашао сам из кафића, али ме је група момака са плаже сачекала и напала – прича Александар.

Он је потом описао како је изгледао брутални напад.

– Кренули су да ме шутирају, чупају, ударају палицама… Псовали су ме и викали: “ Је*ем ти мајку четничку.“ Само сам гледао како да се извучем из тог пакла. Направила се гужва, све време сам се бранио и некако, ни сам не знам како, отргао сам се и улетео неким људима у кућу. Они су ме спасли, звали су полицију, а убрзо је стигло и моје друштво. Седели смо код њих док није дошла полиција. Иако је моја девојка њих звала још док смо били на плажи, стигли су са великим закашњењем и узели нам изјаве. И то је било све, још су ме „добронамерно“ посаветовали да што пре одем из Сплита због себе и људи са којима сам на мору.

Да је овај инцидент још један показатељ мржње према свему што је српско и доказ да су Хрвати друштво дубоко заробљено у прошлости, наглашава и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

– Чуо сам за тај инцидент и нажалост нисам изненађен. То је лице хрватског друштва и њиховог односа према грађанима Србије. Они су овим нападом потврдили да не воле Србе, нашу културу, споменике, да не воле ћирилицу. Па замислите ту слободу да неког претучете само зато што долази из Србије и има тетоважу исписану на ћирилици. То је брука и срамота. А још је скандалозније то што хрватска полиција ништа драстично не предузима по том питању, већ, уместо да идентификује починиоце, жртвама саветује да се врате у своју државу – каже Линта.

Извор: Информер

Објавио: Правда

Advertisements