Франсоа Лего, премијер највеће канадске покрајине Квебек, обратио се данас јавности и саопштио да је у једном дому за старе са медицинском негом, у Монтреалу, преминуо 31 штићеник, након што се у дому појавио коронавирус, а велики део особља – просто „нестао”.

За пет станара дома је потврђено да су били заражени короном, а остали су умрли као последица небриге, јер нису добијали лекове за озбиљне хроничне болести од којих су иначе патили.

Трагедија се није могла ни наслутити 26. марта, када је један пацијент из тог дома упућен као сумњив на корону у Јеврејску општу болницу, где му је констатован ковид- 19, и у тој болници је убрзо преминуо, преноси Танјуг.

Три дана касније у самом дому умро је још један станар.

Одмах након тога, здравствена инспекција је ушла у дом и затекла његове штићенике препуштене саме себи, без хране и лекова, у сопственом измету, како су пренели медији.

Инспекција је констатовала да је у међувремену велики део особља једноставно престао да се појављује на послу, због, како се претпоставља, страха од коронавируса и, наравно, потпуног одуства елементарне одговорности и хуманости, а да нису обавестили надлежне здравствене органе шта се дешава.

Влада Монтреала је, према речима премијера Легоа, јуче обавештена да је 31 штићеник дома преминуо.

Покренута је и криминалистичка истрага.

Оставите Коментар