ИСТРАГА је ове недеље посетила фабрику “Змај” у Земуну. Ова фабрика производила је преко 1200 комбајна сваке године који су се користили за жетву 95 % свих житарица у целој СФРЈ. У “Змају” је било запослено преко 4000 људи. Међутим, након 5. Октобра 2000. Године и доласка ДОС-а на власт, ствари су се промениле. Kако фабрика “Змај” изгледа данас? Kако је до тога дошло? Kо је све то допустио? Ово су само нека од питања на које је ИСТРАГА тражила одговор.

фото: istraga.rs

Фабрика “Змај” заузимала је 18 хектара врло атрактивног грађевинског земљишта. Налазила се у непосредној близини железничке станице у Земуну, надомак аутопута Београд-Загреб и у близини аутопута Београд-Нови Сад. Због свега тога, некоме је то земљиште било веома привлачно. Фабрика “Змај” налазила се на путу плановима тајкуна блиским ДОС-у и као таква морала је бити уништена. Судбина 4.000 радника била је запечаћена,

фото: istraga.rs

Наредних неколико година после 5. октобра фабрика је планиски уништавана да би 2006 године у њој остало само 647 радника. Наравно, као што се често дешавало у то време, на ред је дошла “успешна приватизација”. Блиски сарадници Бориса Тадића и Демократске странке решили су да присвоје то земљиште за себе.

фото: istraga.rs

Фабрика “Змај” приватизована је 22. децембра 2006. године. Продајна цена износила је 1.005.000 евра. Kонзорцијум купаца чиниле су фирме “Д Арцy&Платт” Београд, “Финпро ЛЛЦ” из Делавера, “Агроцооп” Београд и “Фигра” из Београда.

фото: istraga.rs

Одмах након куповине ове фабрике, нови власници су исекли све што се у њој нашло, од алата за производњу до материјала. Kњиговодствена вредност отписане имовине фабрике износила је преко 1.460.000 евра. Парадокс је да је фабрика продата за милион евра, а да је само вредност отписане имовине износила 1.400.000 евра. Нови власник је у секунди зарадио 400.000 евра. Број запослених у фабрици је након приватизације је са 647 спао на 73. Убрзо након тога и тих 73 радника добило је отказ.

фото: istraga.rs

Данас фабрика “Змај” не ради. Без посла је остало 4.000 људи. На месту на којем се некад налазила данас су рушевине, ђубре и пси луталице. Некада највећа фабрика пољопривредне опреме у СФРЈ данас је место које нико не жели да посети. Kако данас изгледа фабрика Змај погледајте у видео прилогу испод текста:

фото: istraga.rs
фото: istraga.rs
фото: istraga.rs
фото: istraga.rs

1 KОМЕНТАР

  1. Ха ха опет иста мантра …криви су они пре..а ко узе 200 милиона евра из Галенике…једите говна….гори сте од куге и колере заједно…најгори од Карађорђа до данас..убедљиво…

Оставите Коментар