Аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе сматра да би Аустрија требало да предложи мировну конференцију за решавање питања Косова, и понавља своју подршку идеји размене територија.

Штрахе је, на синоћњем сусрету с представницима српске заједнице у Аустрији под мотом „Заједно за бољу будућност“, оценио да се проблем Косова мора решити, јер спречава пут Београда и Приштине ка ЕУ, а уједно негативно утиче и на стабилност и мир у региону.

– Без решења тог проблема, нема ни пријема у ЕУ – поновио је много пута понављан став Беча и Брисела.

Уверен је да је иницијатива размене територија, о којој су говорили председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи једини начин да се коначно „пресече косовски Гордијев чвор“.

Он је казао да би Аустрија, као земља позната као посредник у решавању конфликата, требало да предложи одржавање мировне конференције за решење косовског питања.

– Аустријски канцелар Себастијан Курц, који има одличне контакте с Приштином, требало би тамо да изврши свој утицај а ја, који заступам интересе Срба, учинио бих то у Београду – рекао је Штрахе.

Он је, присутним Србима, критиковао реакцију Приштине на одбијање пријема у Интерпол, и објаснио да није био за чланство Косова у тој организацији, али да је ипак прихватио да Беч гласа за чланство након што је на томе инсистирао канцелар Курц, а и пошто су експерти објаснили да је то неопходно за успешнију борбу против међународног криминала.

Казао је и да је био уверен да Косово неће моћи да освоји двотрећинску већину која је потребна за пријем у Интерпол. Такође, поручио је уједно да се јасно противи чланству Косова у Унеску, као и формирању војске Косова.

Штрахе је подвукао да без Србије, која је кључна земља у региону, није могуће решити овај проблем.


Д.К.