„Кобре”, старешине које чине батаљон војне полиције специјалне намене, уз најмоћнијег човека у Србији налазе се још од 2012. године када је Вучић постао први потпредседник владе. Ови специјалци задужени су за безбедност највиших руководилаца у систему одбране, као што су министар и начелник генералштаба ВС.

Вучић је, јасно је, стекао поверење у војне телохранитеље, па их је уз себе задржао и по преузимању функције председника.

Они две трећине каријере проведу испод фантомки, а трећину их камере снимају, док су у пратњи високих јавних личности. У службу ступају добровољно, али то не може свако, одабир је најгушће сито Војске Србије. Конкурс за нове припаднике отворен је стално, али пролазе ретки, посебни, јединствени.

На конкурс могу да се јаве подофицири са најмање три године стажа у војној служби који нису старији од 30 година.

Да би неко дошао у јединицу „Кобре“, мора да испуни одређене критеријуме.

Сви припадници јединице подвргавају се захтевним психотестовима, подлежу специјалистичким здравственим прегледима, врши се безбедносна провера, након чега пролазе кроз период селекције. Када постану припадници јединице у сваком моменту може бити проверена њихова физичка спремност, где су норме које треба да испуне врло ригорозне.

У сваком тренутку свака „Кобра“ може да уради 70 склекова, 80 трбушњака и да трчи 3.200 метара за 13 минута. Поред тога, имамо пливање на 100 метара и обавезно роњење 15 метара.

Тренинзи су свакодневни. На Војној академији имају све услове за то, али није неопходно да ту вежбају. Такође, свакодневно се тактички и ватрено оспособљавају у виду увежбавања реаговања у различитим ситуацијама и разноврсним гађањима. Припаднике „Кобри“ чине најобученија и најискуснија професионална војна лица која постоје у Војсци Србије, нема цивила, нити је то могуће.

„Кобре“ су прошле године обележиле 40 година од оснивања и најстарија је јединица која се бави овим послом у земљи. Данас су батаљон који броји више стотина припадника. Ова јединица обезбеђивала је готово све значајне личности у некадашњој Југославији и данас у Србији, све начелнике Генералштаба, министре одбране, поједине председнике „Кобре“ не одлучују кога ће чувати, они свој посао обављају у складу са законом, максимално професионално и посвећено.