ВЛАДА Кине позива Ратну морнарицу САД да прекине провокације и демонстрирање силе под изговором слободе пловидбе, саопштио је портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијан.

Коментаришући пролазак америчких ратних бродова кроз Тајвански мореуз, он је рекао да та пловила демонстрирају силу „под заставом слободе пловидбе“ и да то није приврженост слободи пловидбе, већ провокација којом се намерно штети миру и стабилности у региону.

  • Кинеска страна још једном позива САД да престане да разводњава и изопачује принцип једне Кине и да строго поштује сувереност и територијални интегритет других земаља и основне међународне норме о немешању у унутрашња питања земаља и да стварно спроведу одредбе три заједничка саопштења Кине и САД – истакао је Џао.

Ројтерс је у суботу, 27. августа, објавио да су два америчка ратна брода пловила кроз Тајвански мореуз прошле седмице, подсећа ТАСС.

„Одговорићемо на ваше провокације“
Посета америчког сенатора Марше Блекбурн Тајвану разбеснела је Пекинг. Кинеско руководство је обећало да ће одговорити на такав напад. Кина доживљава акције Сједињених Држава као мешање у унутрашње ствари државе.

Почетком августа, председница Представничког дома Сједињених Држава Ненси Пелоси посетила је покрајину. Нешто касније, гувернер Индијане Ерик Холкомб је следио њен пример. Тензије су појачане посетом делегације америчких конгресмена на челу са Едом Маркијем Тајвану.

Оставите Коментар