Наводе о повлачењу америчких трупа са Косова и Метохије, уколико косовске привремене институције не укину таксе Србији, стручњаци виде као упозорење, али не и реалну опцију. Они сматрају да ће Американци пре оставити Приштину на цедилу него што ће напустити Бондстил.

Таксе су уведене пре петнаест месеци, а познаваоци прилика поруку коју је косовском премијеру Аљбину Куртију, по писању Газете експрес, пренео амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет, не виде као озбиљну претњу.

Повлачење америчких трупа – упозорење, а не претња

„То је упозорење не бих рекао претња америчког амбасадора у Приштини. У суштини је далеко од озбиљне претње да ће САД напустити базу Бондстил, јер она је важна не само због Косова него и неких односа снага према Русији“, рекао је за Спутњик генерал у пензији Момир Стојановић.

Истиче да Американци неће напустити Косово и да нема потребе разматрати уопште шта би се могло десити ако би се Американци повукли.

„Реално не очекујем да се то деси“, казао је Стојановић.

По њему то је упозорење новоименованом премијеру привремених косовских институција Аљбину Куртију, да се мора уклопити у политику америчке администрације према Косову и Метохији.

„Он је нови лидер Албанаца, тек именовани премијер и то му је упозорење да мора да следи политичке интересе САД када је у питању Косово“, рекао је Стојановић некадашњи директор Војно-безбедносне агенције.

Прво релаксација односа Београда и Приштине, потом о коначном статусу

Саговорник наводи да је план САД према Косову и Метохији, што се види из недавног потписивања уговора о железничком и ваздушном саобраћају, да се прво релаксирају односи Београда и Приштине економским темама, а потом креће прича о коначном статусу.

„Види се из потписивања уговора у Берлину да на неки начин постоји немогућности да се отпочне дијалог и коначно решење статуса Косова и иде се на карту економско-трговинског повезивања, односно релаксирања односа између Београда и Приштине, па у некој фази онда приступања разговорима о неком коначном статусу Косова“, рекао је Стојановић.

Истиче да се на Косову већ одавно ништа не дешава што није под јаким патронатом САД и реално ни од Куртијеве администрације не очекује, као ни неке друге, да неће водити рачуна о мишљењу Вашингтона.

Није реалан одлазак војника из Бондстила

За аналитичара Стефана Сурлића не делује реално напуштање базе Бондстил иако у претходних неколико година САД повлачи трупе са Косова због јачих и стратешки важнијих база у Румунији и Бугарској.

„Ипак говоримо о контигенту на Косову и Метохији који је значајан и броји неколико хиљада војника и мени не делује реално да би се они одрекли утицаја на простору Косово, односно да би у потпуности препустили да неке друге стране НАТО буду присутне на Косову“, казао је Сурлић за Спутњик.

Навео је и да се показало да неке земље чланице НАТО имају посебан интерес да буду присутни, пре свега снаге Турске.

За њега би евентуално повлачење трупа САД са Косова значило једну потпуно нову еру, која би поставила питање да ли ће се и остале снаге НАТО повући са Косова, а што би отворило нове безбедносне оквире, и питање ко су онда снаге које гарантују безбедност и сигурност Срба на Косову.

Америка кључна за одржавање подршке косовске независности

Напомиње да су САД биле прве које су подржале независност Косова и да су оне те које су кључне у одржавању подршке косовске независност. Оцењује да су сада озбиљне у намери да санкционишу политику Приштине, ако не повуку таксе, јер су сматрале да су оне главни ментор независности.

„Сада када се увиђа да постоје и неке друге силе које подржавају власти у Приштини желе да ставе јасно до знања Приштини да је немоћна уколико изгуби подршку Вашингтона“, рекао је Сурлић.

Жана Обрадовић

Оставите Коментар