Дан након што су припадници шиитске милитантне групе Хезболах из Либана ракетирали Израел, лидер те организације Хасан Насралах поручио је у суботу да ће Хезболах узвраћати на све будуће израелске ваздушне нападе на територију Либана.

Насралах је упозорио да би било погрешно претпоставити да ће Хезболах бити фокусиран само на унутрашње поделе у Либану или на дубоку економску кризу у земљи.

Насралахови коментари уследили су дан након што су припадници његове организације Хезболах ракетирали територију Израела, уз поруку да је реч о одмазди за израелске ваздушне нападе на југ Либана изведене дан раније.

„На сваки ваздушни напад израелског ратног вазухопловства на Либан биће узвраћено на одговарајући начин јер желимо да заштитимо своју земљу“, упозорио је Насралалах у свом телевизијском обраћању поводом 15 година од завршетка рата између Израела и Хезболаха.

Израел и Хезболах су у прошлости водили неколико ратова, од којих је последњи завршен у августу 2006. године.

Тај 34-дневни сукоб завршен је без победника, али са билансом од више од 1.200 мртвих у Либану, углавном цивила и 160 погинулих Израелаца, углавном припадника војске.

„Немојте се прерачунати мислећи да је Хезболах заузет проблемима у Либану“, поручио је Насралах и додао да је испаљивање ракета „јасна порука“.

Он је такође потврдио да је Хезболах испалио 20 ракета само према ненасељеним површинама израелске територије због тога што су на мети израелских ваздушних удара прошлог четвртка такође биле ненасељене територије у Либану.

Оставите Коментар