Покушаји Запада да дискредитује изборе за Државну думу Русије одржане у септембру имали су дугорочније циљеве – промену власти у Русији током председничких избора 2024. године, наводи се у годишњем извештају комисије Савета федерације Русије за заштиту државног суверенитета.

У документу се наводи да су 2021. године главне акције спољних снага биле усмерене на изборе за Државну думу, одржане у Русији. Ипак, комисија сматра да „колективни Запад“ планира да зада главни ударац руском суверенитету 2024. године, у вези са председничким изборима.

„Такве деструктивне мере имале су дугорочније циљеве. Главни је да се промени власт у Русији током председничких избора 2024. године, да се промене основе њене унутрашње и спољне политике, да се наша земља учини погодном за спољно управљање. То управљање није замишљано да буде у интересу безбедности и просперитета народа Русије, него је замишљено као начин обуздавања Русије, њеног максималног слабљења“, наводи се у делу документа, посвећеном протеклим изборима.

Како се наводи, забележено је десет главних врста спољног мешања у изборе за Думу 2021. године. Међу њима су покушаји страног притиска на руске власти у периоду регистрације кандидата за посланике Државне думе, када су из иностранства на различите начине наметали Русији као кандидате њихове штићенике или друга лица која су била од посебног интереса за стране центре.

Сенатори констатују да се мешање у суверене послове Русије наставља из различитих праваца и на различите начине. Међутим, најагресивнији и најмасовнији покушаји долазе из Вашингтона – уз подршку проамеричких снага, првенствено из редова држава НАТО-а и млађих партнера Запада као што је данашња Украјина.

Комисија Савета федерације ће, како је прецизирано, наставити рад у сфери обезбеђивања одговарајуће заштите државног суверенитета и спречавања мешања у унутрашње послове Русије. Не искључује се и предузимање додатних мера као одговор на конкретне спољне претње у тој сфери, истиче се у документу.

Подсетимо, избори за Државну думу Русије одржани су ове године од 17. до 19. септембра. По завршетку гласања, Стејт департмент је објавио да су избори одржани у условима који не доприносе слободном и поштеном процесу. Руска амбасада у Вашингтону раније је објавила да је половина сајбер напада на Централну изборну комисију током избора за Државну думу реализована са територије Сједињених Америчких Држава. Председник Русије Владимир Путин истакао једа су избори били отворени и у складу са законом.

Оставите Коментар