Руска морнарица планира да уведе више од 30 подводних дронова са нуклеарним капацитетима, познатих под називом „Посејдон“, казао је данас неименовани званичник из домаће одбрамбене индустрије.

Очекује се да се две подморнице са Посејдонима прикључе Северној флоти, а да се друге две прикључе флоти на Пацифику. Свака подморница ће носити максимално осам дронова и зато би укупан број “Посејдона“ у борбеним условима могао да достигне бројку од 32 дрона, казао је тај извор за Тасс.

Агенција наводи да се тренутно гради и нуклеарно опремљена подморница „Каваровск“ са специјалном наменом и да ће она постати један од редовних носача подводних дронова „Посејдон“.

Посејдон дронови заједно са њиховим носачима, подводницама са нуклеарним капацитетом, чине део такозваног мултинаменског океанског система, наводи агенција.

Извор руске агенције је претходно казао да ће дрон „Посејдон“ који се још развија у Русији бити способан да носи нуклеарне бојеве главе са потенцијалном снагом експлозије до два мегатона које ће бити у могућости да униште непријатељске базе на мору.