АМЕРИЧКИ Стејт департмент је у новембру саопштио да Бајденова администрација тек треба да одлучи шта да уради када Индија преузме руски систем противваздушне одбране С-400.

Очекује се да прва партија ПВО система стигне у Индију у другој половини овог месеца.
Влада Нарендре Модија пружила је у петак уверавања парламенту да неће одустати од своје решености да од Русије добије пет ешалона ПВО система С-400 „Тријумф“.

Ајаи Бхатт, државни министар одбране, рекао је да је влада свесна свих дешавања која могу утицати на набавку одбрамбене опреме, што указује на претњу санкцијама Њу Делхију у складу са Законом о сузбијању америчких противника кроз санкције (ЦААТСА). ЦААТСА је амерички закон који је усвојен 2017. како би се спречило да земље купују руско оружје.
-Влада доноси суверене одлуке на основу перцепције претњи, оперативних и технолошких аспеката како би Оружане снаге одржале у стању спремности да одговоре на читав спектар безбедносних изазова, рекао је министар.

Бат је одговарао посланицима у доњем дому парламента о томе шта су Американци мислили о споразуму вредном 5,43 милијарде долара. Министар је истакао да се испоруке система С-400 одвијају према уговореним роковима.

Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс је 24. новембра рекао да Бајденова администрација „није донела одлуку о потенцијалним санкцијама због индијских трансакција оружја са Русијом“. ЦААТСА нема приложену општу или одредбу за одређену земљу, нагласио је портпарол.

Одељак 231 ЦААТСА каже да би било какве „значајне трансакције“ са руским одбрамбеним ентитетима могле да изазову санкције. Америчка администрација применила је санкције Кини и Турској због куповине ракета С-400 од Русије 2018. и 2020. године.

Објашњавајући разлоге за избор руског система, Бат је рекао да ће са С-400 „способност ПВО нације бити значајно побољшана“.

-Ракета С-400 је моћан систем у смислу своје оперативне способности да обезбеди континуиран и ефикасан систем ПВО на веома великом подручју, рекао је министар.
САД су понудиле одбрамбени систем против балистичких ракета Terminal High Altitude Area Defense (ТХААД) и Патриот 3 као алтернативу за Индију уместо руског система.

Више од 100 официра и припадника индијског ваздухопловства прошло је интензивну обуку у Москви, али су се вратили у Индију уочи размештања система С-400 дуж границе са Кином.

Оставите Коментар